DELA

Biblioteket i Jomala återinvigt

Biblioteket behövs.Det intygade många när Jomalas om- och tillbyggda bibliotek blev officiellt invigt i lördags. (På bilden sjunger elever från Vikingaåsens skola under ledning av Steven Björkholm.)
Långdistanslöparen Janne Holmén konstaterade att biblioteket har en demokratisk funktion.
– Alla har ju inte en budget som låter dem köpa hur många böcker som helst.
Och han tror inte att internet kan ersätta biblioteken.
– Vissa sorts böcker har helt försvunnit, till exempel kataloger är i stort sett borta. Sådana tror jag inte att många saknar. Men i övrigt är böcker lika starka som tidigare. Biblioteken håller positionerna.


Snabb slut
Riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér talade om bokens makt och hur det tryckta ordet har skrämt makthavare genom åren.
När Finlands utrikesminister Alexander Stubb nyligen besökte Vitryssland rapporterade finländska tidningar om hur han umgåtts med landets president Alexander Lukashenko.
Men Stubb, som var där som ordförande för den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSCE, berättade för Nauclér och hennes kolleger att presskonferensen som Lukashenko arrangerade fick ett snabbt slut när Stubb började tala om censur och tryckfrihet. Då fick reportrarna lämna rummet.
Så visst ligger det något i ordspråket att pennan är mäktigare än svärdet.


Segling och morötter
Skådespelaren Matts Stenlund, som är hemma från Ingby, har alltid varit en flitig besökare på Jomalas bibliotek. Här har han hittat litteratur som hjälpt honom när han förberett sig för sina roller.
– Och med böckernas hjälp har jag lärt mig att odla morötter och segla.
Satsningen som kostat cirka 260.000 euro har gett biblioteket runt 100 nya kvadratmeter.
På invigningen, som avslutades med tårtkalas, bjöds på sång och musik av Christoffer Isaksson, Frida Brunberg, Olivia Jansson, Frida Nordlund och Irene Liljegren, duon Siv Ekström och Roger Syrén och en tolv röster stark elevkör från Vikingaåsen.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax

Foto: ANDREAS DIENERT