DELA

Beröm för Thérèse Karlsson i Les Misérables

Thérèse Karlsson utnyttjar varje sekund på scenen till fullo som Fantine i Les Misérables på Åbo Svenska Teater, skriver Nyans recensent. ”Särskilt imponerar hon med sitt skådespel då Fantine blir antastad av en man på gatan. Ja, Thérèse är duktig på att förmedla sorg, förvivlan och hopplöshet.”
Les Misérables uppförs nu första gången på svenska i Finland. (På bilden Thérèse Karlsson och Alexander Lycke, som gör rollen som Jean Valjean.)


Les Misérables är en av världens mest sedda musikaler. Sedan 1985 har den spelats i 42 länder och på 21 olika språk. I torsdags gjorde den sin urpremiär på svenska i Finland. Detta är den största musikalsatsningen hittills i Åbo Svenska Teaters historia. Regissören är Georg Malvius som har en lång karriär inom teater- och musikalproduktion och kan titulera sig som Skandinaviens första professor i musikalregi.
Det är en stark ensemble som framför Les Misérables. De är samtliga skickliga sångare och koreografin sitter perfekt men känns ändå avslappnad.

ÅST är en relativt liten teater vilket gör att det blir en väldigt intim stämning speciellt som scenen är välformad och ljussättningen effektiv. I det stora hela är det helt enkelt en fantastisk föreställning som mottogs av publiken med stående ovationer och applåder som aldrig ville ta slut.

Läs hela recensionen i dagens, måndagens Nyan. 

Cecilia Wickström