DELA

Beröm får Leila att känna sig uppåt

Leila Portnoj, den åländska jazzens Grand Old Lady är uppåt. Hon har fått fina recensioner för skivan som kom i våras.
– Visst mår man bra när kunniga recensenter tycker att jag är bra, säger hon med ett skratt.
Skivan som hon släppte i maj heter ”Leila Portnoj Sings!” och är en slags sammanfattning av en lång jazzkarriär. Den innehåller tre olika inspelningar, alla gjorda med professionella musiker och vid olika tidpunkter, 1986 i Helsingfors med bland andra Antti Sarpila, och Ossi Runne samt 1989 och 1999 i Mariehamn med svenska jazzmusiker som Lasse Sjöström och Gösta Nilsson.
Samlingsskivan är gjord på åländska Aktivmusik Ab och Leila framhåller att hon hade ett mycket gott samarbete med Jan-Peter ”Jampa” Jansson och Johan Hansen.


Goda musiker
Glad är hon inte bara över att skivan kom till utan också över att hon fick möjlighet att göra inspelningarna i samarbete med så goda musiker. Den första sessionen i Helsingfors 1986 gjorde hon på inbjudan från rundradion.
– Det var Cay Karlsson på Yle som hört mig någonstans och ville att jag skulle komma till Helsingfors för att göra studioinspelningarna, berättar hon.
Samlingsskivan som släpptes i maj har sålt bra och hon förmodar att det ligger ett stort mått nostalgi bakom, att de som hört henne ända från Socistiden gärna köper skivan.
Och på det kommer nu de goda recensionerna.


”Alldeles utmärkt”
I Svenska Tradjazzpulsen skriver Lasse Mattson om ”en alldeles utmärkt jazzsångerska från Åland” och om en ”mogen lady med alla de egenskaper som en ung jazzinger skall ha: pipa, feeling, stundom trevligt tilltagsen frasering och perfekt uttal, där hon sjunger på idel engelska på alla spår”. Mattsson skriver också om en ”förmåga att välja utmärkta musikanter, som alla sannerligen inte torde ha tvekat att spela med henne”. Och han tillägger: ”Ett proffs!”.
Den andra recensenten som Leila gläds över är Åke Grandell som i finlandssvenska Kuriren skriver att det svänger ”komfortabelt” om henne och att hon ”vet hur man handskas med en text” och om hur man kan ”smycka ut melodilinjen utan att tappa bort den röda tråden”.


Men inte bara jazz…
– Fast just nu är jag faktiskt litet trött på jazzen, säger Leila Portnoj med ännu ett smittande skratt.
Jazzen ger för litet förnyelse menar hon. Musikerna kör på i gamla hjulspår.
– Nu lyssnar jag mest på klassisk musik, på Astor Piazzolla och, inte minst, bossanova.
JAN KRONHOLM
jan.kronholm@nyan.ax