DELA

Berättade om grafikens mysterier

Grafik som konstnärlig metod tar tid och kräver tålamod. Men det är samtidigt det som fascinerar med konstarten.
Det säger några av de aktiva som i lördags hade öppet hus i konstföreningens grafikverkstad vid Fabriksgatan. (På bilden Kirsi Strand och Tiina Barck.)
Ålands konstförening har en egen grafikverkstad vid Fabriksgatan i Mariehamn. Den som gått en grafikkurs, som kan hantera maskinerna och som är medlem i Ålands konstförening får använda verkstaden mot en symbolisk summa.
I lördags var det öppet hus i verkstaden och det är ett sätt att locka nya och nygamla användare – och att träffas och umgås.
Kirsi Strand, intendent vid verkstaden och samtidigt lärare vid Bild- och formskolan, och Tiina Barck, aktiv utövare, tog emot besökare och visade dem runt bland pressar, fotoetsningsskåp, syrerum och det hembyggda dragskåpet där man kan ”greja med farliga gifter utan att behöva andas in dem”. Det sistnämnda är en enkel låda inklädd med plast som är kopplad till ett utsug.
Under draglådan ligger högar med gamla telefonkataloger.
– Vi använder sidorna när vi torkar av tryckplåtarna, säger Kirsi Strand.


Liten skara
Verkstaden används regelbundet av ett tiotal medlemmar. Det betyder med andra ord att de som arbetar med grafik är en liten skara bland de aktiva bildkonstnärerna på Åland.
Grafik är inte så lätt visar det sig – det finns många olika metoder och de i sin tur kan utvecklas på olika sätt och dessutom behöver man en del utrustning. Startsträckan är längre än för dem som exempelvis målar akvareller.
– Det är småpetigt att arbeta med grafik. Det tar tid att få fram en bild och. man måste ha en hel del tålamod. Dessutom måste man tänka spegelvänt. Men det är samtidigt det som gör tekniken så fascinerande. Man kan testa och utforska olika metoder och försöka få fram något helt eget, säger Tiina Barck.
När man väl är framme vid själv tryckproceduren är det mesta av det kreativa och konstnärliga jobbet redan gjort.
– Men man kan också gå vidare med sin tryckta bild och till exempel måla den. Det finns hur många möjligheter som helst.
Man kan också arbeta vidare med en gammal plåt och foga till nya element..


Kanske kurs
Den som är intresserad att börja med grafik kan hålla ögonen öppna efter information från konstföreningen. Till hösten planeras en grafikkurs om tillräckligt många anmäler sig.
– Vi uppskattar verkligen att vi har en verkstad. Den fungerar även som en kreativ mötesplats där vi kan prata konst och titta på varandras bilder, säger Tiina Barck.

Text och foto:
HELENA FORSGÅRD


redaktion@nyan.ax