DELA

Barockt i Bagarstugan

Frukostkvarter med musik är ett nytt grepp i årets Katrina kammarmusik.
I går klockan tio i Bagarstugan var det Torbjörn Näsbom och Andreas Edlund som startade dagen med barock- och folkmusik på nyckelharpa och melodica.
Ett 30-tal besökare var på plats och njöt av musiken.
Gratis frukostkonserter varje dag klockan 10.00 är en nyhet under årets Katrina kammarmusik. I går uppträdde Torbjörn Näsbom och Andreas Edlund på Bagarstugan. Och när den lilla konserten med duon är över ser publiken på ett 30-tal personer mer än nöjd ut.
– Jag tycker det var fantastiskt, speciellt att höra dem i en så trevlig miljö, säger Barbro Wendt som ätit frukost och lyssnat på de folkliga tongångarna tillsammans med Ann Öst från Mariehamn.


Spelar snorgel
I Bagarstugans östra rum har de två musikerna trängt sig in bredvid den gamla bakugnen. Torbjörn Näsbom spelar nyckelharpa och Andreas Edlund hanterar ett klaviaturinstrument som tydligen har flera namn. Han blåser i en slang som ger den lilla orgeln kraft att ljuda.
– Instrumentet heter concertina eller melodica. Men jag brukar kalla det för en snorgel, säger Andreas Edlund som i större konsertlokaler brukar traktera cembalo och klarinett.
Under frukostkonserten bjuder duon på svensk folkmusik och klassisk barockmusik. Att framföra klassisk musik på nyckelharpa hör inte till vanligheterna, men Torbjörn Näsbom visar att det klangrika instrumentet passar utmärkt till barockmusik genom fina tolkningar av en sonatsats av Carl Philipp Emanuel Bach och en gammal fransk marais. I Eric Sahlströms Akademipolskan framträder dessutom den sentida folkmusikens rötter i just barockens tongångar.


Känns hemma
Frukostkvarten på Bagarstugan blir snabbt en halvtimme lång och efter en polska efter uppländske spelmannen Byss-Calle tackar musikerna för sig.
– Det känns hemma att spela här, det passar den här musiken väldigt bra, säger Torbjörn Näsbom efter konserten.
Den sista frukostkonserten hålls i dag klockan 10.00 på Bagarstugan med Veli Kujala på dragspel.
I morgon lördag hålls en kaffekonsert klockan 12.00 på Amorina Chocolaterie, också den gratis. Lördagens kaffemusiker är Torbjörn Näsbom på nyckelharpa, Veli Kujala på dragspel och Tiila Kangas på viola.

John Granlund

john.granlund@nyan.ax