DELA

Avbildar tulpaner med karaktär

– Det är lite som med oss människor. Med åren får vi en tydligare karaktär.
Det säger fotografen Inga-Britt Wiktorsson (bilden) som just nu ställer ut bilder av åldrande tulpaner i biblioteket i Godby.
Ett första intryck man kan få av utställningen är att det lika väl kunde handla om akvareller. Färgerna, lystern i bilderna kan ge det intrycket. Men visst handlar det om fotografi, om att fotografiskt presentera ett sammanhållet tema.
Inga-Britt Wiktorsson berättar att hon fick idén när hon en gång reste bort och lämnade en bukett med tulpaner i en vas på bordet. När hon återvände var de förstås vissnade, men fortfarande mycket vackra.
– Färgerna hade förstärkts så att tulpanerna nu var nästan vackrare än förut, säger hon.


Som med oss
De vissnande tulpanerna gav henne också associationer till människan och det mänskliga livet.
– En tulpan är inte bara en tulpan när den blir gammal, den kan vara vad som helst. Den blir mera spännande. Det är väl också så med oss människor att färgerna förstärks när vi åldras.
Ett budskap med utställningen kunde vara att också vi människor borde vara mera nöjda med oss själva fast vi åldras. Detta eftersom också vi, liksom tulpanerna, blir mera uttrycksfulla med åren.


Stolt, Sprallig…
Inga-Britt Wiktorsson har helt medvetet gett sina bilder namn som associerar till mänskliga karaktärsegenskaper, namn som ”Den försynta”, ”Den spralliga”, ”Den stolta”, ”Den lömska”, ”Den blyga”, ”Den kaxiga”, och så vidare.
Några studiobilder är det inte fråga om, helt enkelt av den anledningen att Inga-Britt inte har någon studio med möjlighet att välja olika ljusförhållanden eller bakgrunden. Bilderna är tagna vid köksbordet hemma i Hammarland eller vid sommarstugan i Saltvik. Alltid i befintligt ljus.
Fotoprojektet tog sin början våren 2006 med de tulpaner hon fick i samband med en födelsedag. Nu i sommar hade hon hoppats kunna fotografera en hel del, men det satte den blöta sommaren stopp för. Många tulpaner förstördes av regnet. Ändå finns hela 35 uttrycksfulla bilder med på utställningen i biblioteket.


Yrke och hobby
Alla bilder, alla blommor som finns med är unika, alla har sin karaktär.
– Det är som med oss, bara vi tillåter oss att vara som vi är och accepterar att vi blir äldre.
I sitt yrkesliv har Inga-Britt Wiktorsson jobbat som pressfotograf. Numera är hon pensionär men fortsätter att fotografera flitigt.
– Det här gör jag bara av glädje och visst är det fantastiskt att ha fått ha ett yrke som man kan ha som hobby när man blir pensionär, säger hon.
Senast ställde Inga-Britt Wiktorsson ut på Bagarstugan i Mariehamn år 2003. Då visade hon fruset vatten i utställningen ”Av ljus och vatten”.


Tulpankväll
Utställningen i Godby som kan ses under bibliotekets öppettider pågår hela september. Den 20 september kommer biblioteket också att arrangera en tulpankväll i anslutning till utställningen, berättar biblioteks- och kulturchef Fredrika Sundberg.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax