DELA
Foto: Stefan Öhberg

Augustpristagare skapade på Åland

Trehundra författarframträdanden, dödsfall i familjen och bröstcancer har gjort att Augustprisbelönade författaren Kristina Sandberg tagit paus från skrivandet.

Men snart, snart ska hon börja på något nytt.
Kristina Sandberg och hennes familj tillbringade många somrar i Eckerö på Åland. Här har fragment av Maj-trilogin skrivits och korrekturen granskats.

Kristina Sandbergs Ålandsanknytning inleddes med att hon och familjen lånade förlaget Nordstedst sommarstuga i Grisslehamn. De for över på dagsutflykter till Åland och slogs av skönheten.

– När vi inte längre fick vara i stugan i Grisslehamn bestämde vi oss för att hyra på Åland. Åland är mina barns sommarställe.

Förra sommaren var den första som inte tillbringades på Åland.

– Men det var en så kaotisk sommar överhuvudtaget, min far gick oväntat bort och jag fick bröstcancer. Det var ett tufft år.

Behandlingen har gått bra, även om den inte är klar.

– Läkarna pratar inte om jag är frisk eller inte, det är inte det språket som används. Men cancern är borta och behandlingen har gått bra.

Kristina Sandberg debuterade 1997 och gav ut tre böcker innan den första delen av Maj-trilogin, ”Att föda ett barn”, gavs ut 2010.

Trilogin skildrar hemmafrun Majs tillvaro och matlagning. Den andra delen ”Sörja för de sina” gavs ut 2012 och ”Liv till varje pris”, som tilldelades Augustpriset, gavs ut 2014.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!