DELA

Åtta band tävlar i Unga Band

Årets Unga Band-tävling sköts upp på grund av bristande intresse men den förlängda anmälningstiden gav resultat och åtta band har nu anmält sig. Det betyder att tävlingen blir av den 8 februari.
– Tävlingen hålls enligt beprövat koncept på Uncan. Vi utser en vinnare, tvåa, trea och publikens favorit, säger ungdomsledare Marco Rumander som håller i det hela.
Kriterierna för att delta i tävlingen är att bandmedlemmarna är mellan 13 och 30 år. Banden spelar två låtar var, en egenkomponerad och en cover och en jury bedömer.
Unga Band-tävlingen har ordnats sedan 2004 och att det verkar vara en intressesvacka nu förklarar Rumander med det individualistiska tidevarvet.
– Det bildas inte så många nya band längre, varken här eller ute i världen. Nu handlar det mera om individuella artister. Alla dessa Talang- och Idol-program fokuserar på det individuella. Vi har många duktiga unga musiker på Åland men de spelar inte i band.
Senast Unga Band-tävlingen ordnades, i oktober 2011, vann Trassel bestående av duon Joel Fyrvall på gitarr och sång och Anton Öhberg på kattklöslåda.
Mariehamns stads ungdomsledare arrangerar evenemanget tillsammans med Lemlands kommun, Ålands Ungdomsförbund, Mariehamns församling och Folkhälsan på Åland. (as)