DELA

Årstidsväxlingar i naturnära akvareller

”Snöstorm”, ”Soldränkta klippor”, ”Marsnakna träd” är exempel på titlar på de akvareller som Gunni Jansson visar i Medimars väntutrymmen i Mariehamn just nu.
– Vädrets växlingar och naturen under olika årstider betyder mycket för mig, säger Gunni Jansson.
Hon pekar på den akvarell som hon kallar ”Snöstorm” och på en annan med titeln ”Morgondimmor”.
– Det är motiv som jag kan se från mitt fönster.


Naturmotiv
Gunni Jansson bor i norra Saltvik och naturen och klipporna där är självklara motiv för henne. naturbilderna dominerar också den utställning med 24 arbeten som hon nu visar, även om det finns stilleben och en del annat med också..
I några av naturmotiven finns också fåglar, bland annat ejdrar och svanar.
– Sångsvanarna har ju kommit tillbaka och finns i vikarna i Saltvik. I torsdags tog jag upp potatis till deras sång.


Fritt ur minnet
Om sitt målande säger Gunni Jansson att hon aldrig målar något på sommaren. Det är när det blir höst som intresset vaknar. Då målar hon också sommarmotiv som hon lagrat i sina tankar när hon rört sig ute i naturen. Hon använder sig aldrig av foton eller skisser utan målar alltid fritt.
Gunni Jansson kallar Aino Kivissari på Medis för sin mentor och hon är med på Mediskursen Middagskonstnärerena. Hon har tidigare ställt ut med andra ur den kursen och med Runa Lisa Jansson men den här utställningen är hennes första helt egna.
Utställningen har ingen skild vernissage men kan ses hela oktober. Liksom tidigare utställningar på samma plats är den öppen för alla intresserade och inte enbart för dem som har ärende till Medimar.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax