DELA
Foto: Einar Lindholm

Arkivdyk i Nya Ålands julkalender

Nästa år firar Nya Åland 40 år som tidning. I årets julkalender får du godbitar från det första året i tryck.
I dagens lucka gömmer sig premiärtidningen!

Provnumret av Nya Åland kom på självaste självstyrelsedagen den 9 juni 1981. Logon var i orange färg – första och enda gången sedan dess – och innehållet var en blandning av informationsblad om de framtida tidningsplanerna och nyhetsartiklar om bland annat Rederi Ab Sally och Sunds IF.

Provnumret distribuerades som masskorsband i 10 000 exemplar på Åland. Första sidan upptas av en flygbild av Strandnäs gård som skall bli det nya journalisthuset och en bild av Anders Johansson, kommunsekreterare i Saltvik och nyvald styrelseordförande för Åländsk rapport.

– För att vi skall få tillbaka den goda och yrkeskunnigt presterade information vi fick av tidningen Ålands gamla redaktion måste vi satsa på Nya Åland. Det är den insikten som fått en massa människor att mitt i sommarvärmen ställa upp för tidningsandelslaget, säger Johansson bland annat.

På ledarsidan i provnumret försäkrar Hasse Svensson att Nya Åland inte blir ”något stridslystet organ”.

– Men enligt de riktlinjer för tidningen som presenterades för stiftarna ska Nya Åland axla det samhällsansvar som i vårt demokratiska system förutsätts av journalistiken, skriver Svensson bland annat.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp