DELA

Andersudde blir glittrigt Las Vegas

– Lyxigt, pampigt, storslaget, flärdfullt i ordets positiva bemärkelse.
Det är kapellmästare Fredrik Erlandsson beskrivning av nästa års upplaga av ”Röster för Östersjön” på Andersudde. (På bilden från vänster: Ann-Louise Djupsund, Fredrik Erlandsson, Edgar Öhberg och Lotta Wickström-Johansson.)
”Viva Las Vegas!” kallar man showen som fortsätter på den linje man slog in på i fjol. Då blev det mera populärmusik efter de två första årens satsningar på klassiskt och opera.
Fredrik Erlandsson utlovar både Frank Sinatra och Elvis. Och bensprattel.
– Men inget opassande och vulgärt, tillägger han.
För musiken står ett storband där stommen plockas fram bland åländska musiker och sedan förstärks med förmågor utifrån.


Solistkrafter
De sångsolister som redan nu är klara är: Mikael Fagerholm, Björn Blomqvist, Thérèse Karlsson, Dan Karlström, Johanna Grüssner, Leonarde Brändström, Frida Jansson och Sofie Asplund.
Konstnärlig ledare är, liksom under flera tidgare år, Dan Karlström.


Opera kan komma igen
Att man nu väljer en mera populärmusikalisk linje för andra året i rad innebär, enligt Östersjöfondens verksamhetsledare Edgar Öhberg, inte att man skulle ha övergett det klassiska och operarepertoaren som man hade stora framgångar med de första säsongerna.
– Vi vill variera temat men tar ställning för ett år i taget. Operan och det klassiska kan mycket väl komma tillbaka.
Öhberg konstaterar dock också att det nya kulturhuset nu ger nya förutsättningar för föreställningar opera och seriös musik.
– Men det vi bjuder på på Andersudde skall ha såväl högt konstnärligt värde som högt underhållningsvärde, tillägger Fredrik Erlandsson.


Arken arrangör
En nyhet är att det nu blir Hotel Arkipelag som står som arrangör i stället för Östersjöfonden. Enligt Edgar Öhberg och fondens vice ordförande Lotta Wickström-Johansson har fonden dock garanterats minst 25.000 euro av intäkterna.
Från att de medverkande musikerna och artisterna till en början ställde upp gratis för ett gott ändamål har man nu också gått in för att betala ersättningar, men det rör sig enligt Öhberg fortfarande om förhållandevis låga sådana.


Två konserter
Nu återgår man också till att ge dubbla föreställningar och tiden är den 6 och 7 augusti, en fredag och lördag.
När man i fjol tidigarelade evenemanget på Andersudde kolliderade det med avslutningen i konsertserien Katrina, som i tio års tid genomförts första veckan i augusti. Kollision blir det också nu. Edgar Öhberg säger att man er medveten om detta men att man av olika orsaker inte kunnat göra annorlunda.
– Vi vill att bussarna skall starta från Arkipelag, där man kan få sig en bit mat innan man åker till Andersudde. Skulle vi ha lagt konserterna senare så skulle byggnadsarbetena för Paf Open, som inleds 16 augusti, redan vara i gång och förhindra detta. Men jag har haft kontakt med Katrina-arrangörerna och vi har en god dialog, säger Öhberg som inte utesluter att man ett annat år kan välja en annan tidpunkt.
– Från början siktade vi ju in oss på att det skulle vara fullmåne och det blir det först senare i augusti, tillägger han.


Pristagare, unga
Östersjöfondens inkomster från galaföreställningarna används dels till de penningpriser som fonden utdelar till forskare som gjort insatser för Östersjön och dels till ungdomsprojekt.
– Vi har medel som öronmärkts för olika ungdomsprojekt, pengar som kan sökas av dem som vill genomföra sådana arrangemang, säger Lotta Wickström-Johansson.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax