DELA

Alla Majaböckerna nu i en volym

Stormskärs Maja är aktuell både genom höstens musikteater på stadshusscenen i Mariehamn och genom tv:ns reprissändningar av Åke Lindmans Maja-serie. Påpassligt ges nu också alla fem böckerna i Maja-sviten ut i en samlingsvolym.
Tapani Ritamäki som är litterär chef på Söderströms förlag i Helsingfors menar att Anni Blomqvists böcker fortfarande håller och att det också finns en efterfrågan på dem.
– Det här är är lite av en klassikerutgåva, säger han om samlingsvolymen.


Ingen spekulation
Men någon spekulation i det nyväckta intresse som tv-reprisen och uppförandet av musikteatern i Mariehamn gett upphov till handlar det inte om enligt Ritamäki.
– Utgivningen beslöt vi faktiskt om redan innan vi visste något om de aktiviteterna.
Han berättar att Maja-boken som kom ut i fjol är en produkt av det samarbete som förlaget sedan några år tillbaka etablerat med Akademiska bokhandeln i Helsingfors kring olika specialutgåvor.
– Tidgare har vi gett ut Algot Niskas memoarer – som för övrigt blev en stor framgång – Benedict Zilliacus, och en samlingsvolym med Henrik Tikkanens så kallade adressböcker, berättar Ritamäki.


Släpps nu
Utgåvorna säljs först med ensamrätt av Akademiska bokhandeln i Helsingfors för att senare släppas också i den övriga bokhandeln.
– Avtalet med Akademen om Maja-boken gick ut nu vid årsskiftet och därför kan den nu säljas över allt, konstaterar Ritamäki.
Några exakta siffror på hur boken sålts hos Akademen under fjolåret har han inte tillgång till men säger att vad han förstått så har den gått riktigt bra.
– Och det hoppas jag skall gälla också nu när den finns tillgänglig även i den övriga bokhandeln, tillägger han.


Fem böcker i en
På bokens 650 sidor ryms alltså alla de fem böckerna i Maja-sviten: ”Vägen till Stormskäret” från 1968, ”Med havet som granne” (1969), Maja (1970), ”I kamp med havet (1971) och ”Vägen från Stormskäret” (1973).
Anni Blomqvist (1909-1990) debuterade som författare med romanen ”I stormens spår år 1966.


JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax