DELA

Ålänningar i stor operasatsning på Åbo slott

Sopranen Therese Karlsson och tenoren Dan Karlström finns bland solisterna i den operasatsning som tar form i Åbo inför kulturhuvudstadsåret. ”Henrik och häxhammaren” skall ges på Åbo slotts borggård med premiär den 27 augusti 2011.

Operasatsningen blir det största svenskspråkiga evenemanget under kulturhuvudstadsåret. Ulf Långbacka komponerar musiken, Dan Henriksson har skrivit librettot och i uppsättningen medverkar Åbolands kammarkör, Brahe Djäknar och Akademiska orkestern vid Åbo Akademi. Utöver Therese Karlsson och Dan Karlström återfinns Mats Lillhannus, tenor, och Petter Andersson, baryton, i solistrollerna.


Verklighetsgrund
Ulf Långbacka säger till Nyan att operaprojektet kom till när man inför kulturhuvudstadsåret gick ut och efterlyste olika projektidéer.
– Jag och Olav Eklund (ordförande i Åbolands kammarkör och producent för operan) hade redan tidigare intresserat oss för historien om Henrik Eolenius och därför beslöt vi att skicka in vårt förslag.


Dömdes till döden
Operan bygger på historiska händelser och personer. Henrik Eolenius var student vid gamla Åbo Akademi i slutet av 1600-talet. Han blev, tillsammans med sin professor, anklagad för häxeri och dömd till döden för att han lärt sig arabiska över en natt.

Läs mera i onsdagens Nyan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax