DELA

Ålandspremiär i mongolisk jurta

När ”Mamma ska räddas” sker det i en mongolisk jurta. Teater Quo Vadis höll sin åländska premiärföreställning i går på en ovanlig scen.
I helgen växte en mongolisk jurta fram i området mellan biblioteket och Alandica i Mariehamn. Teatergruppen Quo Vadis byggde upp sin egen scen.
Det är första gången Quo Vadis uppträder på Åland. Den turnerande teatergruppen bildades år 1985 i Salo. Eliisa Savola är producent för pjäsen ”Mamma ska räddas”, som visas på Åland just nu och berättar att den grundläggande idén med Quo Vadis är att teatern ska komma ut till publiken och inte tvärtom.
– Det finns dessa stora teatrar i stora städer som människor från hela landet kommer för att besöka. Vi tänker tvärtom.
Alla skådespelare som medverkar är frilansare, teatern har ingen fast anställd personal.
Mariehamn och Dramaten
Ålandsbesöket är inledningen på en promotionsturné som fortsätter på Dramaten i Stockholm nästa vecka. Meningen är att Quo Vadis ska göra en nordisk turné 2012 och nu är man ute och gör reklam för sig.
Vad ska ni framföra på Dramaten?
– Vi har fem olika produktioner. ”Mamma ska räddas” visas på finska och svenska, vi har en dansversion av Hamlet ”Quo Vadis, Hamlet”, en vuxenpjäs som heter ”Lastentarha” som är en kolsvart satir om dagens barnuppfostran och en samarbetsproduktion ”Arktinen onni / Arktisk Lycka” med Dramaten och den finländska Uusi teatteri som har premiär då på Dramaten.

Exotisk scen
Föreställningen på Åland ska ske i en jurta, en mongolisk hydda, som byggts upp för ändamålet. Quo Vadis har tidigare inte haft en fast scen eller repetitionslokal. Jurtan är nu teaterns mobila scen. Den är tillverkad av textilkonstnären Tuula Nikulainen, som besökt Mongoliet flera gånger och sedan byggde sig en egen jurta. För turnén med ”Mamma ska räddas” år 2007 lånade Quo Vadis jurtan.
– Vi kände att det här var lokalen som vi sökt i 25 år, säger Savola. Det är ett intimt och speciellt rum.
Inne i jurtan ryms en publik på 70 vuxna eller 80 barn. Varmt behöver det inte heller bli eftersom jurtan har en öppning högst upp och när man lättar lite på kanvasen längst ner på väggarna bildas ett drag.

Rädda mamma
Vad handlar då pjäsen ”Mamma ska räddas”om? Jo, det är en liten flicka som mår dåligt och vill att hennes mamma tar hand om henne. Men mamman kan inte eftersom elaka Blåan tagit henne. Flickans uppgift blir då att rädda sin mamma. Pjäsen riktar sig till barn över fem år.
En skådespelare medverkar i pjäsen, Annina Rokka. Hon har ett tiotal roller som gestaltas med hjälp av en dräkt som kan byta skepnad.
I går gavs två föreställningar och i dag ges ytterligare två föreställningar klockan 14.00 och 17.00 innan jurtan och föreställningen reser vidare till Stockholm och Dramaten.

Nina Smeds
nina.smeds@nyan.ax