DELA

Åländskt med kantele på Färöarna

När Nordens hus på Färöarna fyllde 25 år överlämnade Nordens institut en gåva i form av en åländsk skolturné med musikern Stäni Steinbock och vissångaren Kim Hansson. Turnén genomfördes i månadsskiftet. (På bilden Steinbock och Hansson med kantele och gitarr, samt färiska flöjtisten och organisten Kamilla Ravnsfjell.)
Stäni Steinbock och Kim Hansson genomförde sin turné på Färöarna mellan den 29 september och 3 oktober. Duon, som fick förstärkning av flöjtisten Kamilla Ravnsfjell från Färöarna som även spelade orgel, bjöd de färiska skoleleverna på programmet ”En kantele på rymmarstråt”. Fem skolor besöktes under turnén.
”En kantele på rymmarstråt” blev en del av Nordens hus satsning på den kulturella ryggsäcken, eller Listaleypurin som den heter på färiska. Den kulturella ryggsäcken är ett samlingsnamn för kulturutbud som skolorna kan boka och intresset har varit stort.
”En kantele på rymmarstråt” besökte skolor i Nólsoy, Kvívík, Torshamn och Velbastaður. Programmet fick ett mycket gott mottagande i alla skolor och i Velbastaður fick Stäni och Kim även möjlighet att dansa kvaddans med eleverna.
Som värd och arrangör från Nordens hus på Färöarna fungerade Hedvig Westerlund-Kapnas som har sina rötter i Svenskfinland. (jk)