DELA

Åländska poeter i ny kalender

Mer poesi åt folket!
Med den målsättningen har kulturtidskriften Ny Tid gjort en poetisk väggalmanacka för år 2009. Åland har en synlig plats i projektet och i går kväll sjösattes kalendern vid en tillställning för inbjudna på Umbra i Mariehamn, två dagar innan den släpps i Helsingfors.
Ny Tid och dess understödsförening Tigern har samlat tolv av Svenskfinlands yngre poeter och bett dem skriva en dikt var för årets månader. Eva-Jo Hancock på April media i Mariehamn har svarat för formgivningen, Katarina Gäddnäs har varit projektledare och bland de medverkande poeterna finns Carina Karlsson och Sanna Tahvanainen.


Vital poesi
I förordet till kalendern skriver Katarina Gäddnäs:
”Poesi är både livsviktigt och fullkomligt onödigt. Poesin kanske inte förändrar världen, men den kan absolut förändra vårt sätt att se på vår tillvaro. Vi drömde om mer poesi i vardagen, mer dikter i klottiga kök och på fullsatta anslagstavlor. Därför ville vi göra en poetkalender. Vi önskar att året hade fler månader, många fler, för poesin i Svenskfinland är vital och spännande…”
I Ny Tids egen presentation av kalendern skriver man:
”Poeter och författare över huvud taget har alltid varit bärande krafter i Ny Tid och många har börjat sitt skrivande just här. Hit hör namn som Vivi-Ann Sjögren, Kjell Westö, Monika Fagerholm, Tove Jansson och Jörn Donner. Nu vill Ny Tid föra fram de yngre, mera okända poeterna…”


Årstidsdikter
Kalendern av väggmodell består av tolv författarfotografier med nyskrivna, ”årstidsassocierande” dikter av respektive poet, en för varje månad. Fotografen Charlotta Boucht står för författarporträtten.
De poeter som presenteras under året är: Heidi von Wright (januari), Bosse Hellsten (februari), Stella Parland (mars), Catharina Gripenberg (april), Oscar Rossi (Maj), Matilda Södergran (juni), Philip Teir (juli), Thomas Brunell (augusti), Sanna Tahvanainen (september), Ralf Andtbacka (oktober), Peter Mickwitz (november) och Carina Karlsson (december).
På onsdag släpps kalendern vid en stor samling för allmänheten på kulturhuset G18 i Helsingfors och sedan skall den under hösten finnas tillgänglig i bokhandlar, på olika bokmässor och andra litterära tillställningar, både i Finland och i Norden.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax