DELA

Åländska jazzkillar på norsk nationalscen

Det blev inga prispengar för jazzkvintetten Soutbeck 4 i Oslo i helgen. Men att spela på en av Oslos bästa jazzscener var självklart en upplevelse i sig.
Finalen i Young Nordic Jazz Comets (YNJC) gick av stapeln i lördags. De sex deltagande regionerna Norge, Finland, Åland, Sverige, Island och Danmark hade vardera en tjugo minuters konsert på en av Oslos bästa jazzscener, Nasjonal Jazzscene, inför allmän publik och en jury bestående av tre proffessionella musiker från Europa.
Åland representerades av Southbeck 4, betående av Daniel Söderbäck, Daniel Lervik, Jakob Dalnert och Jon Eriksson.
Efter spelning och gemensam middag var det sedan dags för juryns resultat att avslöjas. Men eftersom samtliga regioner hade visat upp en så pass stor variation kunde juryn inte besluta sig för en vinnare och utsåg istället två, nämligen det norska bidraget PELbO och det isländska bidraget The Ingimar Andersen Quartet.
Juryn utsåg även ett solistpris till pianisten Naoko Sakata som deltog i det svenska bidraget ’Naoko Sakata Trio’. Vinnarpriset på 15.000 euro delades av de vinnande bidragen och ska gå till skivinspelning och turnéer.

Knöt kontakter
Southbeck 4 gick alltså lottlösa ur tävlingen. Men de hänger inte läpp för det.
– Vi är väldigt nöjda med vår prestation och är inte besvikna. YNJC är inte bara en tävling, utan en möjlighet att få lyssna på ny musik, knyta kontakter och lära känna andra fantastiska musiker, säger Daniel Lervik.
Gruppen berättar att stämningen var på topp hela tiden. Och självklart var det ett tillfälle att inspireras då de flesta musiker som deltog studerar till jazzmusiker på heltid vid konservatorier eller musikhögskolor i Norden.
YNJC är en årligen återkommande tävling och bakom evenemanget finns mycket förarbete mellan de nordiska regionerna. Samtliga regioner har en representant i en kommité för YNJC. Tom Eckerman har tidigare representerat Åland och efter honom kommer nu Edward Mattsson att ta över den rollen.
– De gör båda ett storartat arbete för Ålands kulturliv och utan deras prestationer skulle inte Åland ha haft ett bidrag till Oslo, säger Daniel Lervik.
Vad nästa projekt för Soutbeck 4 blir är inte klart än. Bandmedlemmarna fortsätter med sina studier och hoppas på fler spelningar till hösten.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax