DELA

Åländska femmor får bokpaket

Åtta åländska skolor får i dagarna öppna ett bokpaket med tio gåvoböcker från Förbundet Hem och skola i Svenskfinland. För finansieringen står Lisi Wahls stiftelse. (Bland böckerna i paketet finns Jules Vernes klassiker ”Till jordens medelpunkt” i nybearbetning av Maj Bylock.)
Förbundet Hem och skola kallar själv det hela för ”ett bokregn”. Sammanlagt är det 145 skolor runt om i Svenskfinland som nu får bokpaket.
Varje paket innehåller tio böcker lämpade för elever i årskurs fem, alltså de som är i 11-årsåldern.


Åtta åländska
De åländska skolor som finns med i förteckningen är: Föglö grundskola, årskurs 4-6, Källbo skola och Pålsböle skola i Finström, Kökar grundskola, Lumparlands skola, Sunds skola, Strandnäs skola (norra) i Mariehamn , 5a, 5b och 5c, Övernäs skola i Mariehamn, Lågskär och Rannö.
Enligt Hem och skola är avsikten med bokpaketen att väcka läshunger både bland svagare och vanare läsare i 11-årsåldern.
Bland böckerna finns fyra nya finlandssvenska böcker.
Nina Langenskiölds debutbok ”Pärlan”, som handlar om Katja och hennes familjs resa till en paradisö.
I Siv Bergmans bok ”Fotoklubben” lär sig Alex fotografera och den nya hobbyn för med sig oväntade äventyr.
En fantasy-värld öppnar sig i Maria Turtschaninoffs bok ”De ännu inte valda” och den tokroliga familjen Johanssons förehavanden kan eleverna läsa mera om i Carina Wolff-Brandts ”Johanssons och pianotanten”.
Bland de övriga böckerna kan nämnas Jules Vernes äventyrsklassiker ”Resan till jordens medelpunkt” som förkortats och moderniserats av May Bylock.


Ettor nästa höst
I skolor som har föräldraföreningar som hör till Förbundet Hem och skola har femmornas lärare erbjudits möjlighet att ansöka om bokstipendiet.
Det är fjärde gången det är just årskurs 5 som får bokpaketet. Nästa höst är planen att det är ettornas lärare som erbjuds möjligheten att ansöka om ett tillskott i klassbiblioteket, berättar man på Förbundet Hem och skola. (jk)