DELA

Åländska caféer presenteras i bok

– Det finns jättemånga fina ställen, i Mariehamn, på landsbygden och i skärgården.
Det säger projektledare Ann Linda Bengtsson på reklambyrån Maridea som hoppas kunna förverkliga ett bokprojekt om åländska caféer.
Tanken är enligt Anna Lind Bengtsson att boken skall utarbetas i samarbete med caféerna.
– Varje café skall presenteras med en lockande text och fina bilder och dessutom skall alla presentationer också innehålla ett recept på någon specialitet vid just det caféet, berättar hon.
Ett tjugotal caféer kommer att få plats.
Meningen är att boken skall få flera funktioner. Den skall vara en slags turistguide som vägleder besökare till caféer i Mariehamn, på landsbygden och i skärgården. Den skall vara en receptsamling. Den skall vara ett trevligt minne som man gärna tar med sig hem från besöket på Åland och den skall vara en bok som man gärna ger någon i present.
Viktigt är att den får ett smakfullt och tilltalande utförande.
– Någonting som man gärna köper med sig, säger Anna Lind Bengtsson.
Hon menar att det finns jättemånga fina ställen som man kan lyfta fram och noterar också mångsidigheten i utbudet.
– Det finns caféer kombinerade med försäljning av hantverk, caféer med gästhem, caféer som ordnar konstutsällningar och så vidare.


Positiva reaktioner
Ännu är det inte alldeles klart att bokprojektet kan genomföras men Anna Lind Bengtsson säger att de flesta reaktioner man hittills fått har varit positiva vilket gör det troligt att boken faktiskt kan bli klar.
Tanken är att texter, bilder och övrigt material skall göras klara under hösten så att boken kan tryckas och komma ut i god tid inför nästa års turistsäsong.
Avsikten är att boken skall säljas i de medverkande caféerna men också i bokhandeln och andra affärer, på hotell, passagerarfärjor, och hos turistförbundet.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax