DELA

Åländska banditer i Ajvide Lindqvist nya bok

I den svenska skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist nya bok figurerar åländska banditer.
– Ålänningar var helt enkelt det mest praktiska, och festligare än till exempel ryssar, säger författaren när Nyan frågar varför han valde just ålänningar.
John Ajvide Lindqvist slog igenom 2004 med debutboken ”Låt den rätte komma in”.
Författarens senaste bok, ”Tjärven” gavs ut 11 maj i år och beskrivs så här på hemsidan: ”Tjärven är John Ajvide Lindqvists bidrag till genren överlevnadsskräck. En skoningslös och blodig historia om en grupp människor som kämpar för att klara livhanken mot hopplösa odds. De drunknade är många. De blir flera.Vem eller vilka av de forna klasskamraterna kommer att överleva, och vad är de beredda att göra för att lyckas?”
”Tjärven” ges enbart ut i digitalform, som e-bok och MP3-bok.


Praktiska ålänningar
Klasskamraterna som kämpar för sin överlevnad ute på ön har hamnat där på grund av åländska skurkar.
Via mejl intervjuar Nyan John Ajvide Lindqvist.
Vilken funktion har ålänningarna i Tjärven?
– De behövs för att isolera huvudpersonerna på ön Tjärven. Ålänningarna tar ifrån dem deras båt och deras mobiltelefoner så att läget blir desto mer akut när de drunknade senare börjar att klättra upp ur havet.
Varför ville du ha åländska banditer i en skärgårdsidyll?
– Ålänningar var helt enkelt det mest praktiska, och festligare än till exempel ryssar. Efter Tjärven finns det ingenting österut, tills man stöter på Åland. Om man vill bedriva kriminell verksamhet i svenska havsbandet torde det vara perfekt att vara ålänning. Att sedan dessutom kunna fly hem till en ö där polismakten är så liten. Dessutom finns det något vagt komiskt med åländska gangsters, något som passar hela berättelsens ton.
Har du besökt Åland?
– Nja, inte ordentligt. Det var mest sådana där resor med färjan när jag var i tonåren. Snatta Baccardi i taxfreeshopen. Själva ön vet jag sorgligt lite om, trots att Åland/Finland rent avståndsmässigt är det främmande land som ligger närmast ifrån där jag bor.
Blir Tjärven en film och får vi i så fall se riktiga ålänningar på duken?
– Blir det film av Tjärven så vore det mycket konstigt om dessa tre inte spelades av just ålänningar. Så vi håller tummarna!

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax