DELA

Åländsk urpremiär för opera på teckenspråk

Operan ”Kung Karls jakt” av Fredrik Pacius och Zacharias Topelius ges nu också i en version på teckenspråk. Urpremiär blir det i Mariehamn den 12 maj.
Teckenspråksoperan ingår som en del i Finlands dövas förbunds riksomfattande kulturdagar som nu för första gången hålls på Åland, den 15 till 18 maj.
Det är Teatteri Totti som ger operan med urpremiär i Mariehamns stadshus redan den 12 maj kl 19 och föreställningar under hela veckan fram till fredagen den 16 maj.


Utspelas på Åland
Kung Karls jakt, som hade urpremiär år 1852, brukar räknas som Finlands första opera. Librettot är skrivet av Zacharias Topelius och musiken av Fredrik Pacius.
Operan utspelas på Åland år 1671 då den unge konungen Karl XI anländer till, Åland med sitt hov för att jaga. Enligt svensk lag har endast kungen rätt att fälla åländska älgar och tjuvskytte bestraffas med döden. Så skjuter den vackra fiskarjäntan Leonoras fästman Jonathan öns ståtligaste älg%u2026
På Teatteri Tottis hemsida beskrivs dess version av operan som världens första teckenspråksopera.
Marianne Aro står för regin och i rollerna ses Kolbrún Völkudóttir, Dawn Jani Birley, Kalervo Salminen, Aliisa Lehtonen och Juho Saarinen. För bearbetningen står Salla Lähteenmäki och producent är Marita S. Barber.


Kulturdagar
De dövas kulturdagar genomförs nu för 25:e gången. Värd är Finlandssvenska teckenspråkiga och Ålands teckenspråkiga med landskapsregeringen som samarbetspart.
Utöver operan bjuder dagarna också på mycket annat. Programmet under dagarna ger en bred översikt av den teckenspråkiga kulturen med bland annat pantomimföretsällningar, teater, folkdans, teckenkörsframträdanden, kortfilmer och olika kulturtävlingar.
Man vill också ge den hörande publiken en möjlighet att stifta bekantskap med ”den teckespråkiga framställningens färgstarka värld”, heter det i ett pressmeddelande.
På fredagen den 16 maj hålls också en nattmässa i Mariehamns kyrka och på lördag kväll samlas man till en stor kvällsfest i Eckeröhallen.
Kulturdagarna inleds torsdagen den 15 maj kl. 15 i Baltichallen med seminariet ”Händerna kallar” som berör kultur och välbefinnande.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax