DELA

Åländsk sextitalspop samlas på cd

Hög nostalgifaktor, visst, men inte bara det. Patrik Dahlblom (bilden) tycker att det är fullt motiverat att samla åländska popsinglar från sextiotalet och göra dem tillgängliga i cd-format.
Han konstaterar att det utöver det nostalgiska i skivprojektet också finns en del musikaliska kvaliteter att ta tillvara och också lite musikhistoria.
– Ta till exempel bandet Hitch Hikers, med bland andra Curre Quarnström, som 1966 spelade in en singel på ett finskt skivbolag. Skivans a-sida innehåller en låt som kunde beskrivas som trallvänlig pop, men på b-sidan finns ”Meditation”, som är en av de första bluesrockinspelningarna i Finland.


Så föddes idén
Patrik Dahlblom som är delägare i Ålands skivbörs har länge haft bra koll på vad som finns av åländska skivinspelningar. han har ju också själv ett förflutet inom den åländska populärmusiken.
– Kommersen med gamla skivor är ju inte längre vad den varit och när det varit lugnt i Skivbörsen har jag funderat på möjligheten att samla de gamla popsinglarna på en samlings-cd.


Skivbolag
Tanken har nu tagit konkret form och Patrik har varit i kontalt med Owe Midner som driver skivbolaget Riverside Records i Stockholm. Midner gav för något år sedan ut två samlingsskivor med svensk dansbandsmusik och på dem finns också åländska Stockdoves, med bland andra Tage Styrström, representerat med två låtar. Midner kände till dem eftersom han var med och spelade in bandet redan 1967-68.
– Fördelen med att ha ett skivbolag inkopplat är dels att en skivutgivning kräver en del initialkostnader och dels att man lättare kan ordna med distributionen. Midner, som varit så länge i branschen, har dessutom alla de kontakter som behövs för att få loss rättigheterna till musiken, säger Dahlblom.
Vad finns det då att samla på en cd?
– Det finns en hel del. Från 1965, då Anacondas med bland andra Kille Williams och Bosse Malmsten gav ut sin första skiva och till Dan Eriksson som kom med sin sista skiva 1971, utkom tio åländska singlar. Det blir 20 låtar sammanlagt.


Kan bli två skivor
Från början tänkte sig Patrik Dahlblom en skiva med just 20 låtar, men efter hand har han utvidgat projektet till att nu också omfatta inspelningar som inte finns utgivna, men som ändå är så proffsigt gjorda att de håller att lyssna på.
– Bland annat finns det i radions arkiv musik som bandats in med Stockdoves.
Ifall det går att få fram tillräckligt med material av detta slag kan det hända att utgivningen kommer att omfatta två cd-skrivor.
När kan vi då vänta oss att skivorna skall duka upp i handeln?
– Om allt flyter på bra kan det bli någon gång på våren, kanske i bästa fall redan i februari, säger Patrik.
Han är också intresserad att få information om inspelningar som han eventuellt inte känner till eller bildmaterial kring banden.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax