DELA

Alandia Jazz lockar med proffs

Programmet är spikat, affischerna är tryckta och de sista frågetecknen börjar vara uträtade. Den fjortonde upplagan av Alandia Jazz är färdigt arrangerad åtminstone vad gäller det viktigaste – vem som står för musiken.
– Det har inte varit särskilt svårt att få musiker att ställa upp, för de flesta av dem är det ju deras jobb att åka runt och spela på olika evenemang. Trots stora namn verkar de oftast ha tid med extra spelningar, säger Fredrik Erlandsson som är konstnärlig ledare för festivalen.
Den mest långväga gästen som uppträder under festivalen, som i år infaller den 10-12 juli, är jazzgitarristen Daniel Marques från Brasilien. Marques är professor i gitarrspel vid universitetet i Rio de Janeiro och uppträder kvällen innan på en gitarrfestival i Grisslehamn. I Mariehamn gör han en kortare konsert i S:t Görans kyrka klockan 17 på lördag tillsammans med svenska Göran Lindelöw, en av Sveriges främsta gitarrister.
– Det kommer att bli en intressant blandning av spelstilar och temperament, vi är stolta över detta långväga besök. Som tur står det brasilianska kulturdepartementet för Marques kostnaderna, säger Erlandsson.
I övrigt är det nordiskt och speciellt åländskt som gäller på programmet. Festivalens första kvällskonsert i Islandia, torsdagen den 10 juli, är som den alltid varit reserverad för åländska förmågor. Speciellt för i år är att det främst är bandledarna som är åländska, medan musikerna i banden i första hand är svenska och finska.
– Jag som en av bandledarna har tillsammans med de två andra, Camilla Heidenberg och Edward Mattsson, använt kontakter från våra respektive musikhögskolor för att samla ihop musiker till storbanden. Vi vill på det sättet hjälpa dem att knyta kontakter med och få en fot in i det åländska musiklivet.


Komiker som draghjälp
Fredrik Erlandssons storband har lyckats få den svenska stå upp-komikern Babben Larsson som solist. Det blir i stort sett samma konsert som Erlandssons examenskonsert i Stockholm, som hålls nu på onsdag den 21 maj.
– Babben har åkt runt och uppträtt med olika storband i Sverige, hon är en riktigt bra sångerska. När hon hörde att bandet består av musikstuderande valde hon ut de allra svåraste låtarna, de som hon inte har kunnat spela med de andra banden. Det blir en blandning av musik och stå upp-komik, vi är alla väldigt laddade inför konserten.
Det mesta har alltså löpt smidigt i planeringen, men ibland blir man tvungen att tänka om. Där det står TBA (to be announced) i programmet blev det den unga svenska musikern Daniel Fredriksson som hoppade in på kompet istället för Alex Riel. Tyvärr hann man trycka upp programbladen med Riel på bild redan innan han avbokade.
– Fredriksson hör till de stora idag, han är säkert med på hälften av de svenska jazzskivor som ges ut just nu, så det ordnade sig bra i alla fall, säger Erlandsson.
Som vi i en tidigare artikel redan har berättat om programmet har de tre kvällskonserterna fått lite olika inriktning. Den första betonar det åländska och lokala, på fredag blir programmet lite lättare och svängigare med swing som grundgenre och på lördag är det modernare formerna av jazz som gäller. Programmet öppnas på torsdag förmiddag på torget klockan 13 med Fredrik Erlandssons arrangerade band Oh, My! Som är sammansatt av medlemmar från Ålands musikinstitut (ÅMI). För fredagens kyrkkonsert kan arrangörerna skryta med ett par riktigt stora namn i Antti Sarpila & Ulf Johansson Werre Duo.
Och liksom tidigare år blir det på lördag lunchjazz på Restaurang Seagram på Föglö, i år med jazzveteranerna i Sir Bourbon Dixieland Band från Sverige. En annan tradition, som fortsätter på publikens begäran, är uppträdanden med Sweet Emma and the Moodswingers på Parks Bar i Mariehamn. Också Jazz Corner i Islandia fortsätter, det vill säga den mindre scenen där bland annat åländska What Club kommer att uppträda tillsammans med Antti Sarpila.
Mer detaljerad information om Alandia Jazz Festival finns på Turistförbundets affischer och på hemsidan www.alandiajazz.aland.fi. Bokningar kan redan göras via Alandia Jazz och Turistinformationen.