DELA

Åland kan få operagästspel

Loppet är inte kört för ett gästspel i Finland av operan ”The Finnish Prisoner”. Det säger Ulla Laurio på Nationaloperan.
”The Finnish Prisoner” kan tas till Finland 2010 eller 2011 om man får loss mera sponsorstöd. Laurio säger också att Åland och det nya kultur- och kongresshuset mycket väl kunde komma i fråga. (På bilden de finländska solisterna i uppsättningen i England.)
Operan ”The Finnish Prisoner” med musik av Orlando Gouch och libretto av Stephen Plaice hade urpremiär i Lewis i England i juni i fjol. Av solisterna kom fyra från England och åtta från Finland, från nationaloperan och den finska kammaroperan.
Som Nyan tidigare berättat handlar operan om de finländska krigsfångar som britterna förde till Lewis i Sydengland i samband med intagningen av Bomarsund under Krimkriget.


Åland finns med
Tanken har varit att operan skulle kunna uppföras i Finland år 2009, men nyligen var man tvungen att avskriva besöket på grund av ekonomiska skäl. Helsingfors och Tavastehus hade nämnts som möjliga spelplaster.
– Men också Åland har hela tiden varit med i bilden och med tanke på vad operan handlar om skulle ju Åland verkligen vara den naturliga platsen, säger Ulla Laurio.
Hon berättar att hon varit i kontakt med projektledare Rosi Djupsund i konsertserien Katrina och att det nya kultur- och kongresshuset huset, som med säkerhet står klart 2010, kunde bli spelplats.
– Det skulle också vara naturligt att i kören engagera lokala sångare, också amatörer, tycker Laurio.


Mera stöd behövs
Allt hänger dock på om man kan få loss de medel som behövs för ett uppförande i Finland. Att ett gästspel inte kunde bli av redan 2009 beror enligt Ulla Laurio på att operaföreningen som står bakom produktionen inte fick loss tillräckligt med brittiska sponsorpengar för att möjliggöra besöket i Finland.
– Från Nationaloperans sida har vi varit beredda att sträcka oss mycket långt men vi kan inte stå för alla kostnader. Det måste vara fråga om ett samarbete.
Kan man få loss ytterligare finländskt – och åländskt – sponsorstöd så ökar givetvis möjligheterna att kunna uppföra operan även här. Enligt de uppgifter som Ulla Laurio fått tycks det just nu vara problem med kultursponsringen överhuvudtaget i England och det drabbar också det här projektet.


Skulle gå hem
Att det skulle vara intressant att få ”The Finnish Prisoner” till Finland tycker hon dock. Hon berättar att hon själv sett operan och tror att den nog skulle gå hem här.
– Det mesta går på engelska men den kända sången om det åländska kriget, ”Oolannin sota”, sjungs på finska. Ifall det blir aktuellt med ett uppförande på Åland kunde den sången lika väl sjungas på svenska eftersom det ju finns svenska ord till den, menar Laurio.
Mariehamn och Tavastehus tycker hon kunde skulle vara de naturligaste spelplatserna ifall gästspelet blir av men Helsingfors kunde komma i fråga.


”En bra opera”
Rosi Djupsund är entusiastisk inför möjligheterna att ge operan på Åland.
– Det är en jättebra opera med bra musik, bra innehåll och en bra blandning av professionella och amatörer i ensemblen.
Enligt Djupsund är det fråga om den typen av produktioner som skulle passa utmärkt i det nya kultur- och kongresshuset.
– Med tanke på hur dyrt det är att göra opera behöver vi också gästspel, säger hon.
När Kulturföreningen Katrina håller styrelsemöte nästa vecka finns frågan om ”The Finnish Prisoner” på agendan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466
Bilder LISA BARNARD