DELA

Aktiv museihöst med jubileum

Ålands museum fyller 75 i år och det skall uppmärksammas med en utställning i museet mellan den 28 oktober och 29 november.
Det blir också tårtkalas, visning av det nya museimagasinet på Ribacka och ”En natt på museet” för barn. Dessutom bjuder man alla som är årsbarn med museet på konsert. (Bilden ur Alexander Reichsteins utställning Bestiarium Construendum som kommer öppnas om en vecka.)
Med jubileumsutställningen och museihöstens program i övrigt hoppas Ålands museum och Ålands konstmuseum kunna ta igen lite av den nedgång i besökssiffrorna som noterades under sommaren. Enligt Annika Dahlblom, chef för utställningsenheten, blev särskilt augusti mycket sämre än augusti i fjol.
Museet besöktes under juni, juli och augusti av sammanlagt 8.539 personer mot hela 12.060 år 2008. Hittills i år har man noterat 20.000 besökare mot 21.000 vid samma tidpunkt i fjol.


Usel öspelsvecka
– Vi hade förväntningar på öspelen men öspelsveckan blev särkilt svag. De som kom till öspelen kom väl för idrotten och inte som museibesökare, men samtidigt var alla hotellrum upptagna, säger Annika Dahlblom.
Också juli var dock sämre än juli i fjol medan besökarantalet i juni låg på ungefär samma nivå som 2008.


Svårt ta igen
Enligt Dahlblom blir det nog svårt att under hösten ta igen nedgången under sommaren.
– Sommaren står ju för hälften av museet besökarantal och förra hösten hade vi dessutom Alfons Åberg-utställningen som var jättepopulär.
I det programhäfte, gemensamt för Åland museum och Ålands konstmuseum, som i dagarna sänts ut finns, utöver museijubileet, en hel rad andra utställningar och aktiviteter.
n Redan den 4 september öppnades en ny utställning i serien Min samling och jag där Henrik Salminen visar sina flygplansmodeller.
n Den 15 september till 18 oktober visas skulpturer från projektet ”Skulpturverkstad för skrot-/motspelare” i entrégalleriet. Åländska ungdomar har under ledning av konstnärerna Pauliina Turakka Purhonen, Kari Niskanen och Annukka Turakka skapat skulpturer av återvinningsmaterial.
n ”Bestiarium Construendum” kallar konstnären Alexander Reichstein en utställning i Ålands konstmuseum som pågår mellan den 18 september och 18 oktober. Det är en utställning där både barn och vuxna kan medverka och bygga egna skulpturer. Reichstein medverkar också den 22 september i föreläsningsserien ”Möten kring konst”.
n ”Åland, America Footprints” är en utställning i Åland museum mellan den 23 september och 18 oktober som, i samarbete med Ålands emigrantinstitut, presenterar tre konstnärer med Ålandsrötter: Warner Sallman, Phil Fagerholm och Haddon Sundblom
n Fem konstnärer från Norrtälje och fem från Åland kan Ålands konstmuseum presentera i en utställning mellan den 28 oktober och 29 november. ”Combined Lines”, kallas utställningen som är ett samarbete mellan Ålands konstförening och Norrtälje konsthall. Konstnärerna är: Maria Bajt, Peter Ern, Åse Frid, Guy Frisk, Klara Kristalova, Juha Pykäläinen, Johan Scott, Per Silén, Kurt Simons och Katja Syrjä. Lördagen den 7 november blir det också en workshop i teckning i anslutning till utställningen och en öppen salong för unga tecknare i museets entrégalleri.
n Årets julutställning, som pågår mellan den 26 november och 10 januari, visar granar som museet bett åländska företag tillverka av material eller restmaterial som speglar företagets verksamhet. Aluwood, Bomansson & Co, Syrrans, Svalan, Plasto och Klipp upp är med.
n Över årsskiftet pågår också utställningen ”2 rum” i museets specialsal. Fyra kreatörer får skapa fritt och inreda två rum med föremål ur museets samlingar. De skapande är formgivaren Eva-Jo Hancock och arkitekten Simon Vannan samt inredningsarkitekten Bettina Ingves och konstnären Kjell Ekström. Utställningen öppnas den 11 december och pågår in i januari.
Inträdet till museet är gratis mellan från oktober till april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax