DELA

Aino inspireras av Franciscus

Aino Kivisaari visar just nu konst inspirerad av natur och ekologi på Galleri Fäktargubben.
– Jag målar både min kärlek till naturen och min oro för den, säger hon.
Aino Kivisaari, konstlärare på Medis, är en driven konstnär med många utställningar bakom sig. I våras ställde hon ut på Galleri Regina i Åbo och visade då en del av de naturinspirerade arbeten hon nu har med på Fäktargubben, plus en del abstrakta arbeten.
När det gäller Franciscustemat säger hon att hon under många år känt ett behov av att i sitt måleri lyfta fram både naturen och ekologin.
– Jag har bara haft lite svårt att finna den rätta formen. Jag är ju ingen samhällskritiker, säger hon.


Öppnade dörren
Franciscus av Assisi öppnade dörren. I Franciscusmyten, som genom tiderna inspirerat så många kompositörer, konstnärer och författare, fann också Aino en väg att närma sig naturens skönhet, och värnandet om den, genom sin konst.
Det finns bland annat fåglar, frön och blommor i de målningar som hon nu ställer ut. Insprängt som ett verk i verket finns också i en av de större målningarna en parafras på Giottos kända verk ”Franciscus predikar för fåglarna”, det tema som också Messiaen gjort musik på. I en annan målning kan man urskilja textfragment, meningar och ord på italienska ur Franciscus ”Il Canto del Sole” – ”Solsång” på svenska.
Intimiteten i det lilla utställningsrummet på Fäktargubben passar bra för en utställning av detta slag.


Akvarell, tempera
När man ser utställningen kan man också konstatera att de uttrycksmedel som Aino Kivisaari valt, akvarell och äggoljetempera lämpar sig väl för temat. Akvarellen med sitt lätta anslag och temperan som tillåter konstnären att lägga på lager efter lager av olika styrka och nå ett slutresultat som är mattare och varmare än den blanka, hårda oljefärgen.
Utställningen som inte har någon vernissage kan ses i galleriet till den 22 oktober.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax