DELA

Afrikafestivalen sprids över staden

Sabaar, den afrikanska festivalen den 9-10 juli i Mariehamn är nu flyttad till Torget, Mariehamns bibliotek, Badhusparken och Margaretagården. Från början var det tänkt att festivalen skulle hållas på Alandica.
Alieu Khan, som leder festivalarrangemangen, berättar att man fredagen den 9 juli ger en öppen konsert på Torget för barn och familjer.
Det kommer att bjudas på en västafrikansk maskerad som kallas mamapara, populär i södra Senegal och Gambia. Det blir också traditionella danser och elddans. En ung svensk musiker, Jasmine Hall, och Guano Brothers från Mariehamn uppträder på torgscenen.

Mångfald
Lördagen den 10 juli bjuder på två olika aktiviteter. På eftermiddagen hålls temadagen Mångfald på stadsbiblioteket. Det blir bland annat presentation av afrikanska frisyrer, dräkter och accessoarer med African Magic Salong från Stockholm..
Som en del av programmet släpps en bok med västafrikanska folksagor för barn. Speciella gäst i programmet är kansliminister Roger Eriksson.

Sommarjam
På lördag kväll hålls den stora konserten ”Åland Sommar Jam”. Musiker som bekräftat att de kommer är Sveriges första reggae-solist ”Syster Sol”, det vill säga Isabel Sandblom, från gruppen Livelihood, låtskrivaren och sångerskan Maria Ndiaye från Stockholm. Från Danmark kommer Karen Mukupa, rapparen Mohawk från Gambia och åländska Fryk. Medverkar gör också DJ:s, som ålänningen Johan Grönlund, Miss DJ, från Sverige, och Lil Sisqo, från Norge.
Den 11 juli arrangeras en västafrikansk lunch på Margaretagården. Den som vill delta här måste boka plats på förhand.

Hoppas locka många
– ”Hej Åland” gör allt för att kunna bjuda på en minnesvärd festival och vi hoppas att ålänningar kommer ut för att njuta och visa lite solidaritet. Vi letar fortfarande efter frivilliga för dräkter och frisyrpresentationen, säger Alieu Khan.
Festivalen sponsoreras av Nordisk kulturfond, undervisningsministeriet i Helsingfors och Mariehamns stad, samt Eckerölinjen och Viking Line.
På adressen http://www.hejaland.ax finns mera information.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax