DELA

Kryp ner i era hålor igen, talibanmorsor!

Ni har sett dem i klasar i de åländska tycka-till-spalterna den senaste tiden: Talibanmorsorna.
De Som Vet Allt Om Barn och inte godkänner Andra Åsikter.
De kryper upp ur sina talibangrottor som allvetande, bittra åsiktskulsprutor varje gång det diskuteras barn eller barnuppfostran.
Debatterna kan handla om dagis, blöjavvänjning, femminutersmetoden eller vilka julkalendrar som egentligen är lämpliga för tvååringar –talibanmorsorna är alltid där, anonyma, hätska och fingerpekande.
Och de vet alltid bäst.

De vet bäst, eftersom de har uppfostrat horder av perfekta barn alldeles själva, och när de talar vitt och brett om ”barnens bästa” handlar det inte bara om de egna barnen, utan om alla i hela universum existerande minderåriga däggdjur.
Åh, så de äcklar mig.
Talibanmorsorna, alltså. Inte däggdjuren.
Deras favoritmiljö är egentligen inte mess-spalterna. Allra bäst trivs de på familjesajternas debattforum. De är rena plantskolorna för talibanmorsor. Där härjar de under alias som ”Tindras mamma”, ”SolBlomma” eller ”Lilla Sippan”. Men låt dig inte luras av deras gulliga underskrifter. Nej, för helvete. Nio gånger av tio är de ute efter att förgöra andra mammor eller de enstaka pappastackare som vågar sig in på deras domäner.
Talibanmorsornas främsta vapen är att sticka in sin moraliska kniv precis där det gör som mest ont. Och sen vrida om.
Berättar du för en talibanmorsa att du har barn på dagis kontrar hon med: ”Jaså, du älskar inte dina barn tillräckligt mycket för att stanna hemma med dem?”
Och säger du till en talibanmorsa att du tycker att Bolibompa är ett bra tv-alternativ för småbarn säger hon: ”Barn ska inte se på tv, de ska vara ute och leka. Varför utsätter du dina barn för strålning? Visste du att de kan få ADHD av bara tio sekunder tv? Hatar du ditt barn eller?”

Även om det vore så att det fanns tonvis med forskning som visade att små barns hjärnor mår bra av en liten gnutta tv varje dag (jag påstår inte att det är så, men OM) skulle det inte bekomma talibanmorsan.
Det är nämligen inte sakfrågan som är viktig för henne.
Det viktigaste för talibanmorsan är att trycka ner andra med sina åsikter och få dem att må lite dåligt.
Om debatten sen handlar om sockerhalten i bananyoghurt, läggdagstider eller märkesfixeringen i barnklädsbutikerna, det skiter hon i.
En annan talang talibanmorsan har är den nästan kusliga förmågan att förvandla en totalt oskyldig nätdiskussion som till exempel ”Skalar ni alltid morötterna innan ni ger dem till barnen?” till en hätsk bajskastardebatt som utmynnar i att motståndaren utpekas som en dålig förälder. De debatterna slutar i regel med att talibanmorsan avlossar ett: ”DU BORDE INTE FÅ HA BARN JAG TYCKER SYND OM DINA UNGAR!!!” (Talibanmorsor är inte rädda att ta till stora bokstäver och många utropstecken om situationen så kräver.)

Jag har ett meddelande till alla talibanmorsor där ute:
Sköt er själva.
Och akta er.
För snart kommer vi normala föräldrar, vi som gör vårt bästa och ibland trevar oss fram i föräldraskapet, att tröttna och jaga ner er i era talibangrottor.
Där hör ni hemma.