DELA

Dags att varumärkesskydda sig?

Ett infekterat chokladdragébråk har blossat upp i godisvärlden.
Marabous ägare har försökt klämma dit amerikanska chokladjätten Mars för stöld av bokstaven M. Eller snarare m, i litet format.
– Vi har faktiskt ett m i vår chokladdragélogga. Så nu får ni byta ut ert m i er chokladdragélogga mot någon annan bokstav, gnällde Marabou.
– Pyttsan, vi hade ett m i vår logga före er! Skit på er, kontrade Mars.
En domstol gav Mars rätten att behålla sitt m. Marabou behövde inte skita på sig, men tvingades betala en miljon kronor för rättegången. I reda pengar, inte chokladmynt.

Tvister av den här sorten blir allt vanligare, och det finns anledning att vara på sin vakt. Storbolagen blir nämligen fräckare och fräckare när de ”bevakar sina intressen”.
Så det är inte utan oro jag sneglar på Facebook, som jag slutligen kapitulerade för och gick med i. Visserligen handlar deras planer på världsherravälde än så länge om kommunikation, men det uttalade målet med deras senaste grej, Facebook Mail, är ändå att få användarna att samla all kommunikation på ett och samma ställe. Sms, mejl och chat, allt ska skötas med Facebook. Betänk att vi redan frivilligt samlar alla våra kontakter där, våra foton, våra reseminnen, och du inser att en stor del av våra liv faktiskt finns på fejan.

Jag blir inte förvånad den dag Facebook skickar ut ett massmejl till världens datoranvändare:
”Hej kompis! Vi vill börja med att tacka för att du använder våra tjänster. Tack. Sen vill vi komma med ett litet kungörande. Från och med idag äger vi ordet liv, och alla tänkbara språkliga varianter och böjningar av det. Detta med anledning av vår nya inriktning och slogan: ’Facebook – tryck tummen upp för hela ditt liv!’
När du i fortsättningen hänvisar till företeelsen du hittills kallat liv rekommenderar vi att du använder ett annat ord, förslagsvis ’stånk’. Det är ett kul ord, som dessutom är ledigt. Det var allt för denna gång, ha ett underbart stånk!”

Nu tror jag förstås inte att Facebook är ondare än någon annan global organisation, men med tanke på deras logo – ett snyggt och snärtigt f – och deras storvulna planer, har jag möjligen orsak att vara orolig. Kanske jag även kan vänta mig ett personligt mejl från deras advokater:
”Hej kompis vars namn börjar på F. Du är en av några miljoner utvalda att få detta brev. Som du säkert har märkt har vi en snygg logotyp som vi gärna använder. Nu råkar du ha sån osis att vi faktiskt har varumärkesskyddat bokstaven F. Det har kommit till vår kännedom att du ibland undertecknar mejl och brev med F. Kan du sluta med det? Bra. Dessutom vore det finfint om du bytte ut bokstaven i början av ditt namn mot en annan. Kanske B? Okej? Känns det bra för dig, Bred? Jättefint! Tack för din tid, och ha ett underbart stånk!”
Nu tror jag inte att allt varumärkesskyddande är av ondo. Jag skulle till exempel jubla om restaurangkedjan TGIF förbjöd folk att frusta ur sig ett löddrigt ”Thank God it’s Friday” varenda jädra helg. Och kanske föreslå ”Thank God I don’t have to go to work tomorrow” som en ersättning. Vad tror ni?
TGIDHTGTWT på er, allihop.