DELA

Vindkraftsfonden – ett ponziprojekt?

    I media har vi kunnat läsa att andelsägare med 70 miljoner i ÅAB:s bostadsfond försöker få ut sina medel. De vet inte när de kommer att lyckas med det. Bland annat talman Jussi Halla-aho har uppmärksammat detta problem. Från bokslutet kunde utläsas att ÅAB:s vindskraftsfond hade 21 miljoner i likvida medel, vilket är betydligt mindre än vad bostadsfonden i tiden hade i likvida medel. Fonden hade drygt 250 miljoner euro i andelskapital.

    Av denna anledning ställde jag några frågor av allmänt intresse till Carola Nilsson, vd för Ålandsbankens Fondbolag Ab. Svaret: all dokumentation finns att läsa på deras hemsida. Må så vara, men svaret på mina frågor finns inte där.

    På grund av frågans komplexitet och allmänintresset återkommer jag med ytterligare frågeställningar och hoppas denna gång få ett riktigt svar på frågorna och gärna även på de tidigare.

    Som vi sett i bostadsfonderna vill fondägarna nu ta ut sina medel när kursen går ner. Vi har sett att försäljningen på bostadsmarknaden går sämre i dåliga tider. Men redan nu i ”normala” tider är det i praktiken omöjligt att sälja vindkraftverk. Det innebär att fondägarna i vindkraftsfonden riskerar att sitta ännu längre på sina osålda andelar ifall de önskar lösa ut dem.

    Problemen av dessa eventuella felaktiga och överdrivna värderingar av vindkraftverken kommer ännu tydligare fram i dager då vindkraftverken kommer i drift. Senast då måste värderingarna börja göras på faktiska resultat och värdet kommer troligen att rasa. En del av värdeuppgång som fonden delvis fått provisioner på kommer att raderas ut men fondägarna kommer väl inte att kompenseras för de provisioner de erlagt för uppgången?

    Under 2024 har värdet skrivits ner på fondandelarna i ÅAB:s vindkraftsfond. Men hur ser framtiden ut? Hur kan eller hur kommer vindkraftsfonden att lösa detta problem? Om de inte kan sälja vindkraftverk kan lösningen bli att lösa ut tidigare andelsägare med nytt kapital vartefter nya andelsägare träder in i fonden. Detta skulle i så fall börja närma sig en Ponzi-fond eller Ponzi-bedrägeri, som naturligtvis är olagligt. Hur övervakar Finansinspektionen att detta?

    Hur kommer ÅAB att värdera andelarna i ÅAB:s vindkraftsfonden då verksamheten startar för alla vindkraftverk? De är ju inte noterade på någon fondbörs. Vilka möjligheter kommer Vindkraftsfondens fondägare att ha att för att erhålla likvid för sina andelar i rimlig tid vid ett eventuellt kursfall, som kan leda till att många fondandelsägare vill lyfta sina andelar, vilket nu hänt i bostadsfonderna? En fond kan inte bygga sitt regelverk på en förhoppning att alla investerare vill ha sina andelar för evigt.

    Häromdagen kunde vi i Affärsvärlden se rubriken: ”Miljardförlust för Vattenfalls svenska vindkraft: fem år av röda siffror.” Vi kunde läsa att förlusten var 1,5 miljarder kronor på en omsättning om 3.5 miljarder. Detta visar både aktualiteten som relevansen för mina frågor till fond-vd Carola Nilsson. Den visar också betydelsen av att både den som investerat och den som funderar på att investera sätter sig in i riskerna. Den visar även betydelsen för ÅAB:s Fondbolag att redan nu ha ett svar på de frågor jag har så att inte värsta scenariot inträffar, det vill säga att fonden börjar få drag av en ponzifond, vilket skulle kunna vara förödande för bankens goodwill.

    STEPHAN TOIVONEN

    ÅLÄNDSK DEMOKRATI

    SVAR PÅ INSÄNDARE:

    Som vi svarade på Toivonens tidigare likartade insändare övervakas Ålandsbankens vindkraftsfond av Finansinspektionen och värderingen sköts av externa parter. All dokumentation om fonden finns att läsa på vår hemsida. I fondlistan, under tjänsten ”spara och placera” finns Vindkraft A.

    CAROLA NILSSON

    VD, ÅLANDSBANKEN FONDBOLAG AB