DELA

Vindkraften och miljön

I den tidigare insändaren med svar till Peter Wiklöf, behandlade jag vindkraftens ekonomi, nu tar jag upp teknik- och miljöfrågor. Några förklaringar: Effekt mäts i watt (W) eller hästkrafter, energi är effekten gånger tiden. När det gäller el mäts energin i Wh eller kWh (kilowattimmar) och det är den elenergin vi betalar för. En generator eller motor kan avge en viss effekt och den energi man får ut beror på effektuttaget och tiden den gått. Genom att multiplicera i steg på 1000 går vi från kW till MW till GW och TW.

1972 till 1985 byggde man i Sverige tolv kärnkraftverk i snabb takt. Genom den politiska inställningen till kärnkraft i Europa, USA och Sverige tappade man duktiga tekniker och utvecklingen stannade av. Det är den direkta anledningen till försening och fördyring av nya kärnkraftverk i Europa såsom Olkiluoto.

Sydkorea bygger nya stora kärnkraftverk på cirka fem år. Deras APR-1400 byggs för cirka sex miljarder euro, håller tidplan och budget. Årlig elproduktion och kostnad är samma som för Markbygden men livslängd och därmed producerad elenergi är mer än dubbelt mot vindkraften, kanske mer än tre gånger. Man räknar idag med att kärnkraftverk kan drivas i 80 år.

Påståendet att Sydkoreanska kärnkraftverk har lägre säkerhet än Europeiska stämmer inte, de uppfyller samma säkerhetskrav. (professor Jan Blomgren, utbildare i kärnkraftssäkerhet). Säkerhetsfrågorna hanteras internationellt av flera organ, bland annat IAEA och är i stort sett samma över hela världen, även i Ryssland och Kina. IAEA har granskat och godkänt Kinas SMR-reaktor Linglong på 100 MW eleffekt plus fjärrvärme och avsaltningsanläggning. Vi har alltså god inblick i deras reaktorteknologier.

Ny kärnkraft byggs överallt, även Europa satsar på kärnkraft. Polen ska bygga sex reaktorer, Holland två, Estland planerar för SMR-reaktorer och Frankrike och Storbritannien bygger nytt. Sveriges anslag på 400 miljarder kronor är kreditgarantier, eftersom så stora investeringar annars kan bli svåra att finansiera. Det är många, som vill investera i SMR-reaktorer även i Sverige. En 300 MW reaktor beräknas kosta 1 miljard euro. Är Wiklöf obekant med att bankens partner Helen vill satsa på SMR-reaktor för värme och el i Helsingfors? För övrigt kan man exportera el från kärnkraft också!

Vindkraft är den mest miljöförstörande fossilfria elproduktionen. Den kräver väldiga arealer för minimal produktion, en kvadratkilometer för cirka tre MW eleffekt. På land innebär det enorm markförstöring. Havsbottnar är också viktiga ekologiska områden men där syns inte skadorna. Vindkraften dödar insekter, fladdermöss och fåglar, speciellt stora rovfåglar. Den ger ifrån sig växthusgasen SF6, som är mer än 22 000 gånger värre än CO2. I Tyskland beräknas vindkraften ge lika mycket klimatpåverkan som hela inrikesflyget. Mikroplaster har påtalats många gånger. Bullret har Torpborna konkret exempel på.

Tyskland har satsat 580 miljarder euro på vind- och solel men gas- och kolkraft, som behövs för att kompensera för den slumpmässiga elproduktionen har ökat utsläppen. Hade de pengarna satsats på kärnkraft hade Tyskland varit helt koldioxidfritt idag.

Åland har fossilfri el från Sverige. Vi behöver inte vindelen, den skapar bara störningar i elnäten. Varken Svenska Kraftnät eller Fingrid kan ta emot den el, som skulle kunna produceras. Näten är inte byggda för de effekterna. Man kan inte belasta en 10 ampere säkring med 25 ampere, då brinner proppen. Det här är samma sak och man räddar inte klimatet genom att förstöra miljön.

JAN GRÖNSTRAND

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp