DELA

Vilken smutskampanj

Hemkommen efter en helg i Sverige möts jag av insändare i båda lokaltidningarna som jag närmast skulle benämna en smutskampanj.
Av moderaternas Lennart Isaksson anklagas jag för att inte hålla överenskommelser och av Mariehamnsiberalerna för att fara med osanning. Det är ett nytt sätt att driva politik på måste jag säga.

Liberalerna anklagar mig för att vara ohederlig och säger att jag drivit samma linje som ”ärkefienden moderaterna”. Vem mina vänner och fiender är tror jag att jag bäst definierar själv, men konstaterar efter att ha sett i budgetprotokollen att liberalerna röstade betydligt oftare med moderaterna än vi socialdemokrater gjorde det. Så vem som driver den linjen får historien utvisa.

Vad gäller liberalernas anklagelser om att de ville ta ett mellanår medan skulderna växte så var det ju höjden av ineffektivitet. Stadstyrelsen och fullmäktige stod inför en budget som var på minus 1.5 miljoner Euro, lagd av en stadsdirektör som sedan lämnade hela processen. Hade vi då gjort som liberalerna ville så hade vi alltså inte bara haft kvar underskottet men också förvärrat situationen för förvaltningen som skulle jobba med mindre resurser utan ledning. Det är inte ansvarsfullt.

Det var också vi socialdemokrater som lade förslaget om att det inte skulle bli några avgiftshöjningar under den här mandatperioden, men det tycks liberalerna ha glömt. De har också glömt att det var vi som stödde liberala Sune Aléns förslag om att utöka kuratortjänsterna i skolan. Vi socialdemokrater ser till ärendena som ligger och inte vem som lägger dem.

Personligen hade jag en skrivning där jag föreslog att ”Stadsstyrelsen överenskommer med kommerseråd Anders Wiklöf om en lämplig användning av Lilla Holmen som fritidsområde till gagn för stadens innevånare.” men blev tillsagd att det jobbet var på gång och inte något som stadsstyrelsen borde syssla med, så jag drog tillbaka den från budgetbehandlingen.
Med eftertankens kranka blekhet i sinnet borde jag ha insisterat på att den skulle fortsätta vara med. Men jag gjorde misstaget och litade på att infrastrukturen skulle förhandla fram en lösning, för det var vad som sades till mig i fullmäktige. Där tycks man vara mer intresserad av prestige än vad mariehamnarna vill så det blev inget av förhandlingen med Anders Wiklöf. Till Lennart Isaksson kan jag säga att han borde tala med Infrastrukturnämndens ordförande och förklara att MSM inte gett upp. För oss utomstående ser det lite ut så.

Vi socialdemokrater kommer att komma med förslag för att förbättra situationen för både förvaltning och för mariehamnarna. Siffror på papper får inte ställa sig i vägen för befolkningens bästa.
Mvh
Igge Holmberg (s)