DELA

Vilka är vindkraftens kostnader?

Börjar med att bemöta ÅT:s ledarskribent den 15.7. Håller med skribenten att det är inte lätt för den som inte är insatt i elsystemets funktion att hitta trovärdig fakta angående vindkraftens påstådda fördel av vissa. Det finns mängder av info att hämta men den som söker måste själv vara någorlunda insatt och förstående hur hela elsystemet fungerar.

Framför allt måste den sökande ha insikt om vem infon kommer ifrån, det vill säga, kommer det från vindkraftförespråkare eller från dess motståndare men återigen måste den sökande själv ha god kunskap. Hur många är det kan man undra?

Samhällsmedborgaren måste få en helhetsbild över hela systemet för att kunna ta ställning, något som HI ska berätta om i detalj, men när? Ledarskribenten refererar till Ny Teknik som en trovärdig källa, i alla fall låter den trovärdig. Undertecknad är medlem och erhåller Ny Teknik och redaktionen i Ny Teknik har fått mycket negativ kritik just på grund av att dom ska inte pyssla med så kallad ”research”, det vill säga de så kallade experter som dom åberopar är så kallade vindkraftförespråkare i detta fall och deras sanningshalt blir inte trovärdig. Ny Teknik ska precis som namnet säger bara publicera ny teknik, inget annat.

Havsbaserad vindkraft omfattar inte bara de nu belysta plasterna från rotorbladen utan även där oljud som i och för sig inte drabbar människan men djur under vattnet. Sammanfattningsvis angående detta så förespråkar ÅT:s ledare vindkraft samtidigt som skribenten har konstaterat att olje- och gasföretagen satsar 88 miljoner euro på en för denne döende näring. Säger bara grattis till skribenten, tror du att dessa bolag satsar i blindo? Nej, dom har insett att mera vindkraft behöver mera av deras produkter. Undrar vad minister Alfons Röblom säger om det? Han som vill fasa ut det så kallade fossila. Med andra ord, han hjälper till att öka dess behov.

Det enda som dessa olje- och gasföretag är rädda för, det är kärnkraft, vilket Åland ska satsa på också.

Tittar man på lobbyister så är det klart som spad att olje- och gasföretagen lobbar för mer vindkraft på grund av att det gynnar dom själva då vindkraften inte fungerar när det inte blåser. Titta på Tyskland, vad gör dom nu? Dom som har gigantiska mängder av vindkraftverk som enligt installerad effekt är så mycket men klarar bara av att leverera 30 procent av installerad effekt på grund av att det inte blåser. 70 procent av installationskostnaderna går upp i rök, vem betalar? Är det Egeland som säger att skattebetalarna betalar eller är det Röblom som inte vet vem som betalar?

Tyskland startar nu upp kolkraftverken, skyll inte på Putin utan skyll på dom gröna förespråkarna.

I lördagens ÅT hettar det till och Stellan Egeland framställer hela bilden av vem som kommer att betala, dock utan att ange detta i detalj. Då åligger det Röblom att svara på detta, vilket han duckar för men säger ”så är det inte” och blablabla, åländsk vind? Gustav Eriksson? Och hej och hå … Nä, vänligen presentera saklig fakta. Eftersom Röblom då säger att han har detta under kontroll, då väntar samhällsmedborgaren på en detaljerad ekonomisk plan. Vänligen publicera denna Röblom. Vi väntar.

Ljudproblemen i Långnabba, jaha, vem är förvånad? Vindax påstår nu att dom ska undersöka det, dom kommer inte undan på grund av alla anmälningar men vem anlitar dom? Jo, en så kallad extern firma? Visst att firman är extern, det köper vi, men är den opartisk? Nä, det är en firma som är med i samma lag som Vindax. Det är ju dom drabbade som tillsammans med landskapsregeringen som ska utse en opartisk part där dom drabbade väljer firma.

ROGER LUNDGREN

Tidningen Ålands ledarskribent avböjer från att kommentera.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp