DELA

Vi tar hand om era anhöriga

Det är vi som tar emot ditt barn när han eller hon är trött och ledsen kommer till dagis. Det är vi som ser till att barnet får näringsrik lunch och mellanmål. Det är vi som ser till att barnet får vila, utevistelse och en meningsfull sysselsättning. Det är vi ser till att bråk inte uppstår i sandlådan. Det är vi plåstrar om barnets ben när den fallit från klätterställningen. Det är vi som ser till att gummistövlarna är på rätt fot. Det är vi som snyter din barns näsa. Det är vi som torkar ditt barns tårar. Det är vi som på eftermiddagen håller ditt barns hand som väntar på mamma och pappa att avsluta sitt jobb.

 

Det är vi som handleder ditt handikappade barn. Det är vi som hjälper till med vardagliga sysslor och ser till att ditt handikappade barn kommer till sin dagverksamhet. Det är vi som vakar med ditt handikappade barn då den har svårt att sova då kroppen är orolig och inte vet var den skall. Det är vi som lyssnar, tar emot slag och kramar när ditt handikappade barn behöver det. Det är vi som måste förstå det språk som inte finns. Det är vi som behöver säger vad som är rätt och fel i den dagliga vardagen.

 

Det är vi som finns där som en extra hand under lektionen. Det är vi som på rasten ser till att barnen på skolgården har det bra. Det är vi som finns där när frustrationen över siffror och bokstäver kommer i fel ordning. Det är vi som ser till att ditt barn får en lugn lunch och ett bra avslut på skoldagen.

 

Det är vi som på sjukhuset ser till att du får en sängplats. Det är vi som ser till att du är ren och har sjukhuskläder på dig. Det är vi som ser till att du får dina mediciner och rätt grundvård. Det är vi som lägger om sår, tömmer kateter- och stomipåsar. Det är vi som drar på dig dina stödstrumpor, Det är vi som ser till att du får ordentligt med vätska, mäter ditt blodtryck och ger ditt insulin. Det är vi som svara på ditt larm från sjukhussängen åter och åter igen.

 

Det är vi som kommer hem till dig och vägleder dig i din rehabilitering. Det är vi som hjälper dig hemma då det blivit för svårt. Det är vi som försöker att förstå din ilska när halva din kropp inte fungerar som den skall. Det är vi som hjälper dig när din man inte finns mera. Det är vi som ser till att du får de redskap du behöver för att kunna bo hemma.

 

Det är vi som tar emot din mamma. Det är vi ser till att hon inte går vilse. Det är vi som ser till att hon får näringsrik mat och tar sina mediciner. Det är vi som tar emot slag, spott och tårar när mamma vill hem till mor och far. Det är vi som hjälper din mamma när olyckan är framme och toaletten är långt borta. Det är vi som lyfter upp henne när hon fallit. Det är vi som leder din mamma tillbaka till sitt rum när hon väntar att färjan skall komma i land. Det är vi som ser till att hon får en god sömn och tröstar när mörkrets timmar kommer. Det är vi som svänger på henne i sängen för att undvika trycksår. Det är vi som tolkar din mammas beteende till eventuell smärta. Det är vi som sitter där, håller hennes hand tills sista andetaget. Det är vi som i iordningställer kroppen tills begravningsbyrån kommer.

 

Det är vi som tar hand om er anhöriga, det är vi som står där med en öppen famn och säger ”vi beklagar”. Det är vi som tömmer det rum som åter blivit tomt. Det är vi som åter tar emot en patient och lovar att här blir det bra.

Är vi verkligen inte värda en högre lön?

NÄRVÅRDAREN