DELA

Vi måste få in mera själ i åländsk idrott

Nu finns ett sätt att visa hur mycket vi älskar idrott och framför allt fotboll. Gör som i Sydafrika, fram med vuvuzela-lurarna och skapa stämning!
Lurarna kunde med fördel tillverkas i traditionell bleckplåt. Plast låter så osportsligt, men finns att köpa på nätet. Bleckplåten borde ge mera lokalt toner.
Här kan skolslöjden bidra till musik- och idrottslektionerna.
Låt barnen göra sin egen vuvuzela i metallslöjden. För att kunna träna på vuvuzela under musiklektionerna. Och för att sedan visa sina nyvunna färdigheter under skolidrotten. Kan du inte spela fotboll så kan du spela vuvuzela, och alla får vara med.

Tänk er skolavslutningen. Efter ”Den blomstertid nu kommer” tar vuvuzelaklacken vid och skapar en oförglömlig stämning med ”Åland, vårt Åland” på vuvuzelor. Det kommer att göra intryck framförallt hos den äldre delen av publiken. Tro mej, den upplevelsen kommer mor- och farföräldrar att aldrig någonsin att glömma.
Tänk på att vuvuzelan faktiskt kan stävjar läktarvåldet. Så länge åskådarna blåser i luren så slåss de inte och när de slutar tuta så är de för trötta att bråka.
Det blir inget programbladskastande mot domare när de ljuva tonerna strömmar ut ur instrumentet. För vem hinner med sådant när alla kraft går åt till att heja fram det rätta laget?
Efter en tids motstånd kommer vuvuzelan att flyttas in till TV-soffan. Soffidrottarna kommer att anamma instrumentet med hull och hår.

Även för folkhälsan finns fördelar att vinna med vuvuzelorna. Det är svårt att sitta i soffan, med munnen full av chips och öl, och samtidigt låta missnöjets toner ljuda över ett ofördelaktigt domarbeslut.
Tänk er stämningsbilden:
Det är hockey-VM. Vardagsrummen är fulla med idrottsfantaster. I Finland – Sverige det står 1-1 i slutminuterna… Då kommer det att vara liv i TV-rummen.
Vår åländska folksjäl kommer att vibrera i takt med flervåningshusen, likt Jerikos murar. Och det är väl vad idrott ska göra – rasera murar.
Så nog kommer vuvuzelorna hit alltid.
Änglatrumpeten

PS. Enligt SVT har det är redan 1,5 miljoner vuvuzelor beställda till Europa. DS.