DELA

Vi behöver bankservice på Kökar!

Jag kan bara hålla med insändarskribenten Bo Ponthin i torsdagens Nya Åland (1 mars). Hur har bankens ledning tänkt … ..eller har man överhuvudtaget tänkt?
Jag kan visst förstå att lönsamheten sjunkit och att kundbesöken till banken har minskat, vilket i sej har lett till mindre att göra för personalen på kontoret. Men det är och andra sidan inte kundernas val, utan bankens, som helst ser att allt sköts via internetbanken nuförtiden. Vilket är ofrånkomligt, banken måste naturligtvis hänga med i tiden.

Att stänga bankkontoret helt och hållet har jag däremot svårt att förstå. Jag vet att bankens ledning skyller på säkerheten. Att det blir så dyrt att bygga till och bygga om för att göra banken säker och att man därför väljer att stänga i stället. Bankstängningen på Kökar kommer att ge ringar på vattnet …  … och då inte i positiv mening, är jag rädd för. En viktig arbetsplats försvinner från skärgården. Och en viktig service försvinner för ortsborna.

Under sommarhalvåret har vi även mycket turister på Kökar och samhället lever upp. Men precis som Ponthin skriver, hur har man tänkt att det ska fungera?! Hur ska turisterna kunna ta ut pengar? Hur ska vi företagare sköta våra bankärenden (som inte går att skötas via nätet)? Hur ska vi bli av med dagskassor? Hur ska vi få växelpengar? Jag tror inte att någon riktigt förstår vilket problem det här kommer att bli för oss. Och visst man kan gå med en kortdragare i fickan. MEN frågan är om det lönar sej att införskaffa denna apparat med allt som hör till för 3 månader? Inte för alla. Det kanske blir så att man väljer att lägga ned sin verksamhet i stället.

Sedan har vi ju våra pensionärer. Dom som inte har tillgång till dator och internet måste åka till stan för att göra sina bankärenden.
Jag hoppas nu verkligen att Ålandsbanken inte helt har övergivit tanken på någon form av bankservice på Kökar. För vi behöver bankservice!!!
Catrin Finneman
Ordförande i Kökars Företagare rf