DELA

Vi är ”Team ledarhund”

Internationella ledarhundsdagen firas 27.4, sista onsdagen i april. Opaskoirayhdistys (Ledarhundsföreningen rf) har valt ”Team ledarhund” som årets tema.

Ibland hör man någon brista ut ”Titta, en ledarhund! Vad klok den är.”

Och visst stämmer det. Bakom alla kloka ledarhundar finns en stor grupp människor som jobbat med ledarhunden och dess synskadade förare för att åstadkomma ett i bästa fall smidigt och friktionsfritt samspel.

Frivilliga fosterfamiljer har hand om att valparna växer till sociala, modiga och väluppfostrade unga hundar. Under det första samarbetsåret mellan ledarhund och dess förare får paret mycket stöd av professionella ledarhundsskolare. Hunden får lära sig att guida med selen på och den synskadade föraren får lära sig att röra sig tillsammans med sin hund samt ta hand om hundens dagliga välmående. Allt detta stöder den ömsesidiga tilliten som växer fram mellan hund och förare. Ledarhundsskolans personal stöder duon också efter den sista gemensamma kursen. Skolan erbjuder fortbildning och rådgivning i utmanande situationer och har hand om hundens hälsovård under hela hundens karriär.

Ledarhundsföreningen och de regionala kontaktpersonerna ordnar lokala evenemang för både personer med synnedsättning och övriga som är intresserade av ledarhundar. Prov- och tävlingsverksamheten erbjuder möjligheter att granska det egna samarbetet med ledarhunden, få konstruktiv respons och sakkunnig vägledning för ett ännu bättre samspel.

En viktig roll i ledarhundens och förarens samarbete spelar frivilliga seende följeslagare (på finska peesari). Dessa personer är insatta i guidning av ledarhundar och deras förare. Vid behov kan följeslagarna hjälpa med att planera och öva in nya, säkra rutter för duon.

En alert, motiverad ledarhund och en med sin hund belåten förare är en fungerande duo, som rör sig smidigt i samhället och visar för andra vad ett gott samarbete innebär. Ett samarbete som möjliggörs av ett team av professionella och frivilliga.

SUSANN LAAG-SÖDERSTRÖM

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp