DELA

Vem har företräde egentligen?

Som yrkesförare som dagligen spenderar min tid bakom ratten i stan med omnejd och är det beklämmande hur dåligt ställt det är med kunskap om gällande trafikregler både bland bilister, mopedister, cyklister och fotgängare. Nästan dagligen har jag nära döden upplevelser med fram för allt cykelburna personer i alla åldersgrupper. Cykeln är ett fabulöst sätt att ta sig fram med, och man kan med dagens cyklar i princip cykla vart som helst och hur som helst och det gör man också! Utan den minsta tanke på att så länge man sitter på cykeln är du enligt lagen ett fordon så som alla andra fordon i trafiken, Cyklisten har precis samma skyldigheter som t.ex. bilisten har och detta är något som tyvärr på något sätt lyckats att undgå de flesta som gagnar sagda fordon idag.

Jag vill nu förklara några grundläggande lagar/regler som gäller både för cyklister OCH bilister för den delen. Jag respekterar trafiklagar och alla som följer dem, dvs jag lämnar företräde där jag har skyldighet att göra så, men jag lämnar inte företräde till de/er som bryter mot lagen om förkörsrätt osv. Jag delar ut kängor till alla parter i detta till och med Polisen, som inte tycks förstå hur reglerna fungerar och vart och då är det illa ställt.

Nu till saken, och det med några konkreta exempel, Lagen säger tydligt och klart att en bilist ska ge företräde till cyklist som på cykelväg korsar gatan, det är på de skyddsvägar där det är så markerat, om man inte vet hur denna markering ser ut tycker jag att man ska ta reda på det, undantaget till denna regel är där det sitter en lämna företrädes skylt på cykelbanan, denna symbol betyder att du som cyklist ska lämna bilisten företräde och att DU ska anpassa DIN fart till detta faktum. Det betyder INTE att du kan strunta i skylten och bara cykla på, blir du påkörd eller kör på en bil är det DITT fel. (jag återkommer med mer om dessa skyltar senare)

Vid skyddsväg/övergångsställe med eller utan ljussignaler får du inte cykla, även om det är en grön gubbe! För när du är på cykeln är du inte en fotgängare och du är en fordonsförare, jag får inte köra bil på skyddsväg, så du som cyklar får inte heller göra det även om det nu GÅR att göra det så betyder det inte att du FÅR göra det.

Till bilisten nu, många av er tycks inte heller riktigt veta eller förstå det jag just nämnt, ni lämnar företräde till cyklister där ni inte ska gör det, med påföljden att cyklisterna inte lär sig vad som gäller och kan fortsättningsvis strunta i reglerna, även våra kära poliser har jag vid upprepade tillfällen sett göra just detta, vad skickar det för signaler? Jo att cykla kan man göra hur man vill vart man vill. Några av dessa skyddsvägar där cyklisten har skyldighet att lämna företräde är

– Vid sjukhuset

– Vid Östra utfarten och LR

– Storagatan/Torggatan

– Styrmansgatan/Skarpansvägen vid bussplan

– Ålandsvägen Torggatan/Matrosgatan

Till Mariehamnsstad nu! Varför denna inkonsekventa skyltning? Det finns många andra cykelbanor som korsar farliga vägar som INTE har dessa skyltar, det är inte underligt att cyklister inte registrerar och vet vad som gäller, personligen tycker jag att ni tar bort dessa skyltar så det råder enighet vid alla cykelbanor, eller så sätter ni upp skyltar vid alla överfarter, inte denna blandning som bara förvirrar för alla parter. Jag tycker också att ni tillsammans med LR och Polisen utför en kampanj på ovan nämnda platser, där ni med personal talar om för i detta fall cyklisten hur man ska bete sig vid dessa övergångar, låt inte en dödsolycka bli det som startar denna kampanj, va proaktiva nu! Ta tag i detta innan någon mister livet!

För övrigt är jag och mina kollegor väldigt trötta på att man cyklar och kör mopeder lite som det behagar en för stunden, ena minuten är ni på cykelvägen, nästa stund på en trottoar för att sen korsa vägen och gärna då mot trafiken, säger det igen bara för att fordonet ni framför tillåter denna flexibilitet betyder inte det att ni får göra det! Ni vill ånjuta vår respekt i trafiken, då tycker jag att ni bjuder upp och respekterar alla andra i trafiken. Jag är väl införstådd med virrvarret av cykelbanor i staden och att det inte är helt enkelt men om ni anstränger er lite som kommer trafiken flyta på smidigt och säkert.

Fotgängare och mopedförare och cyklister, sluta o lek med era telefoner när ni är på farliga ställen i trafiken, ni varken ser eller hör något bara för att ni måste läsa något på nått socialt media, vad det än ni gör med telefonen kan inte vara så viktigt att det inte kan vänta någon minut, är det värt ditt liv för att läsa det senaste skvallret?

Yrkesföraren