DELA

Vem försvarar barnen mot övervåld?

Det pågår en debatt om bikthemligheten. Kyrkan försvarar bikthemligheten och hävdar att den måste vara absolut, det vill säga att även den som begår brott måste kunna vända sig någonstans och bekänna vad han eller hon gjort, utan att bli straffad och utan att hemligheten avslöjas för någon. Inte ens när det är fråga om övergrepp mot till exempel barn.

Men barnet då, vem försvarar barnet? Vem hjälper barnet mot övergrepp i en värld full av våld, om inte ens kyrkan ställer upp för det försvarslösa barnet? En kyrka som genom att tiga och samtycka ger sitt tysta stöd till våldsdådaren, som därigenom kan fortsätta att förgripa sig på oskyldiga barn. Det räcker tydligen med att med jämna mellanrum gå i kyrkan och få förlåtelse för sin synd.

Är det på detta sätt bikthemligheten bör uppfattas är det på tiden att den avskaffas. Vi behöver en kyrka som modigt ställer upp för de svaga och utsatta i samhället, inte en kyrka som fegt gömmer sig bakom bikthemligheten för att slippa ta ställning i svåra och obehagliga frågor. Också Jesus var på sin tid väldigt rak i sin åsikt om vad som borde hända den som förgrep sig på ett barn, men kanske inte dagens präster läser den delen av Nya Testamentet?

Runa Lisa Jansson