DELA

Världen sedd från Hagia Sofia

Jag vet inte vad de unga lär sig i skolan, eller på någon annan plats, biblioteket kanske, om historia; är det så att de tror att inte mycket hände mellan stenåldern och den digitala åldern annat än att okunniga vuxna bara uppfann ångmaskinen och inte brydde sig om att fossilt kol förstör liv, och sedan fordon som också drivs fossilt så är det inte deras fel; för att lära ungdomar väsentliga saker kan förbättra deras och också andras liv.

Bara en person som tror att en ordnad, bekväm och finansiellt säkrad tillvaro är något naturgivet, eller för någon unik förmåga givet, utan endast en apparent välutvecklad förmåga att inte ens vilja förstå kan få någon att yttra ”vad får man för sina d-a skattepengar” och inte se det ironiska att detta bara exponerar den egna okunskapen om samhället som göder även mindre viktiga behov.

Att romarriket gick under 476 efter Kristus är kanske något man tror sig lärt sig men vi tummar gärna på fakta i vår eurocentrerade värld och vill gärna glömma att i nästan 1000 år efter sin i undergång levde man i Bysans (östra Rom) med världens främsta katedrala byggnad, Hagia Sofia, tills turkiska stammar från norr om Kina intog dåvarande Konstantinopel, idag Istanbul, och kanske finns orsak att tänka på vid korståget MOT kristna i början av 1000-talet. Så inte Romulus, utan Konstantin, var Roms sista kejsare vilket ingen vet även då Lejonen i Venedig vid domen Sant Markus fortfarande kvar där medan Hagia Sofia generöst nog var museum tills helt nyligen då de osmanska turkarna har skapat en statsbildning till föga nytta för NATO-kandidater i norr och då vill de inte att en kristen byggnad skall dominera staden utan den måste naturligtvis vara islamsk och om turkar syndat fick de god hjälp från väst med det.

När Europa trodde sig skapa en ny kejsare på 800-talet, Karl den Store, var han inte ens läskunnig, medan man i Bysans samtidigt förde det romerska arvet vidare genom Justinianus lagsamling och romersk litteratur var där levande medan den var till stor del okänd här. Renässansen, under 1400-talet föddes inte bara av snillen från västra Europa utan det arv som efter Konstantinopels fall år 1453 fördes västerut och möjliggjorde ett senare ekonomiskt uppsving i västra Europa. Världen sedd från Hagia Sofia är betydligt mer mångfacetterad än den ser ut från uppkomlingar som London och Paris, närmast byar när Konstantinopel hade kring en miljon invånare med urban kultur och också handlade med Kina, idag så populärt hos västra Europas sent vaknade syndare.

Om västra Europa kunde, av rent ekonomiska orsaker, se sitt område krympa vid förlusten av Konstantinopel och Hagia Sofia för en tid sedan ser jag ingen garanti för att det även finns möjligheter att liknande händer även under senare dagar som denna.

PETER ANDERSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp