DELA

Vargen har inte tillräckligt med plats på Åland

Det har på sistone varit mycket prat om vargen på Åland. Landskapsregeringen har gjort sitt bästa för att vara tydliga med att reglerna är lite luddiga, och att om man försvarar sin boskap mot vargen kan man hamna inför rätta.

Därför ska de sammanträda i augusti för att ändra lagen om eventuell skyddsjakt. Jag har dock inte hört något annat förslag på vad som kan göras.

Att fånga in vargen och forsla bort den ses inte som ett alternativ för regeringen, varför? Jo, för att det antas att ingen vill/kommer ta emot den. Logiken är ganska enkel, man utgår ifrån att ingen vill ha en varg på sin bakgård, men är det någon som har frågat? Självklart måste vi ha ett ställe att sätta vargen om den fångas in, och såklart borde platsen vara vald före den fångas.

Vargen är ett mycket osäkert kort i vår landsbygd och är en fara mer för sig själv än andra. Det har redan hänt en incident med en tacka, där vargen blir anklagad med starka bevis, och enligt Yles radiokanal Extrem så har vargattacker på boskap ökat så mycket att man varit tvungen att sänka ersättningsumman för vargangrepp.

Vargen har inte tillräkligt mycket plats på Åland för att springa fritt, den kommer på ett eller annat sätt att hamna nära oss människor. Vargarna har också visat tecken på att de inte är skygga för människan, med att till exempel gå nära hus och tassa runt hästar och ryttare. Om vargarna inte håller sig undan bebyggelse kan det bli farligt, även för vargen.

Här på Åland kan vargen vara ett hot för sig själv, vi på Åland är inte ”vargvana”” och jag skulle säga att det finns många här som inte vill ha varg här över huvudtaget. När lag och ordning misslyckas att hålla folk säkra träder självutnämnda ”hjältar” fram och tar saker i egna händer.

Detta är min poäng, det värsta hotet mot vargar är tjuvjakt. Jag vet inte hur mycket skadad boskap och hur många skymtar av vargen som till slut ”rättfärdigar” en häxjakt, som sannolikt slutar med en skjuten varg, förlorad boskap och en massa pengar i böter.

Om någon är en bov i detta drama så är det inte vargen, det är EU som stiftar lagar och regler som alla måste följa även om det inte fungerar överallt. Att vargen tar för sig av rådjur och annat vilt borde inte skada någon, men dess närvaro framkallar en djup kulturell skräck och hat.

Jag vill påminna om historien om djurparken i Höör, Skåne, där en vargflock på runt tolv individer tog sig ut genom ett hål i stängslet. Resultatet? Alla vargar dödades. Historien har en tendens att upprepa sig men jag skulle vilja se att vår historia om vargen slutar bättre.

Jag säger inte att vi måste välja mellan boskap och varg, eller utesluta att skjuta den, jag vill bara att alla möjligheter utforskas så gott det går, så att vargen inte bara ”försvinner spårlöst”. Jag skulle önska att vi kan titta tillbaka på den här historien om några år och ärligt kunna säga ”Vi gjorde allt vi kunde”.

NIKOLAI ANDERSSON