DELA

Varför inte anpassa sig?

En svensk skrev och ondgjorde sig över dem som kör överdrivet sakta på våra vägar och som därmed hindrar övrig trafik.
Många håller med. Men några lokala talanger står styvnackat fast vid sin rätt att dröna på vägen. Och ingenting lär väl få dom att ändra sig, misstänker jag. Men ni kan ju veta att såväl vi som kommer annanstans ifrån som många infödda ålänningar förargar sig över det här. Och det leder ofta till vådliga omkörningar.

Inse att folk har olika tempo (även i annat dom gör). Det är helt ok så länge farten inte överskrider den högst tillåtna. Försök därför anpassa er till den trafikrytm som de flesta iakttar. Ofta är den detsamma som maxfart på vägsträckan. Eller kör åt sidan. Ligg absolut inte vid mittlinjen och hindra omkörning.
Om du strosar på Torggatan, knappast hindrar du väl den som går i ett högre tempo från att passera dig, eller hur? Inse också att någon verkligen kan ha så bråttom, t.ex. på grund av ett sjukdomsfall, att det nästan är fråga om en utryckning. Och många har inte tålamodet att ligga bakom en som "kryper" fram.

Du kan filosofera hur mycket du vill om det är rätta eller felaktiga i detta. Men i vilket fall som helst är det en realitet som vi inte kan bortse ifrån. Och så får vi de farliga omkörningarna.
Det ska medges att det finns svenskar som kör lite onödigt fort ibland. Respekterar inte våra fartbegränsningar. Men i det stora hela kör de helt ok, anser en

österifrån inflyttad.