DELA

Varför är proffsboxning förbjudet?

Varför är proffsboxning i Mariehamn förbjuden? På grund av moraliska skäl? Eftersom utövaren lever på sporten?

Lever inte Åland heller på omoraliska inkomster genom snusundantag, taxfree alkoholförsäljning, spritmonopolet och spel? Jag tycker det finns en viss dubbelmoral i det här. Vissa politiker anser att det handlar om legitimerad våld och slagsmål. Jag kan inte hålla med om det. Även andra sportarter praktiseras på våldsamt sätt . Slagsmål vid ishockey eller fult spel på en fotbollsmatch då motparten kan skadas allvarligt kan man antagligen lättare tåla.

Den som är intresserad av boxning vet hur avancerad och komplex denna sporten är. Och ja. Även vid en boxningsfight kan idrottaren skadas. Jag är en stor fan av Robert Helenius och reagerade starkt när hans f.d. tränare Ulli Wegner av boxningsstallet Sauerland har tvingat honom att boxa vidare mot motståndaren Sprott trots handskada. Så vill jag förstås inte ha det. Alla sporter skall bedrivas på seriöst sätt. Det är orättvist i mina ögon om inte säger diskriminerande att utesluta en sport som är internationell godkänd och populär.

Jag är stolt att Robbe har valt att bo på vår sköna ön. Han och många andra duktiga idrottare ger mycket för Åland så att det skulle bara vara rimligt att behandla honom och hans idrott med respekt. Om jag har rätt förstått näringsministern och Jomalapolitiker Fredrik Karlström så är det helt ok att ordna en proffsboxningstillställning i Vikingahallen. Mitt stöd har du Frille.

Till slut en fråga till Nyans redaktion. Om proffsboxningen är förbjuden i Mariehamn varför sändes matchen på webb-tv?

René Janetzko

Svar: Proffsboxning är förbjuden i Mariehamns stads lokaler, vi sänder från egna lokaler.

Jonas Bladh, chefredaktör