DELA

Våra barns bästa är Lappo skolan

Den s k ”nya” kommunledningen i Brändö antyder i sin insändare i Ålandstidningen 23 oktober och Nya Åland 24 oktober, att vi isolerar våra barn genom att de går i en ”lite” mindre skola med färre elevantal. Våra barn är inte på något vis isolerade. De går visserligen i en liten skola, men de är inte isolerade.
Det finns utöver 5 st skolelever också 5 st dagisbarn i samma byggnad och barnen umgås och leker ihop oavsett åldersskillnader 3-12 år och här spelar det ingen roll om man är flicka eller pojke. Vi får inte lämna det osagt att Lappo skolan är en fin, trygg och familjär skola, där våra barn trivs och mår bra. De får en bra undervisning av en kompetent lärare med lång erfarenhet.

En viktig detalj i denna diskussion om Lappo Skolas framtid, som vi inte får glömma, är att Asterholma och Lappo saknar helt fast vägnät till den övriga kommunen. För våra barn, t ar det idag 15 minuter med färja att ta sig till Lappo Skolan, och en ev nedläggning av skolan skulle innebära en 1 timmes lång skolresa till Brändö Skolan, alltså 45 minuter längre skolväg.
Är det rimligt att lågstadiebarn skall sitta och pendla 1 timme varje morgon och 1 timme varje eftermiddag med färja till en avlägsen men visserligen en nyare och modernare skola, när vi idag har en fungerande skola i Lappo, och som haft samma elevantal många ggr förr. Våra barn har redan gått i en stor och modern skola, Vikingaåsens Skola i Jomala, och vi vet av egen erfarenhet att en större och modernare skola inte behöver vara bättre än en liten skola. Snarare tvärtom!
Om den regerande kommunledningen i Brändö idag tycker att det är ok att våra 7 åriga barn skall pendla 2 timmar om dagen till skolan, hur blir det då i framtiden ifall elevantalet sjunker i hela kommunen, tvingas våra 7 åringar då att pendla 4 timmar till Åbo istället, för att de tycker att en liten skola innebär ”isolering”!!???

Vid valet och kvalet att flytta eller inte flytta, så spelade Lappo skolan en mycket viktig roll i vår familjs beslut att flytta till kommunen. En 15 minuters skolväg ansåg vi acceptabel. Ifall Lappo skolan inte funnits hade vi inte flyttat, förrän barnen varit utflugna.
Våra förfrågningar angående Lappo skolans framtid gav det svar vi förväntade och likaså fann vi detsamma att läsa också i kommunstyrelsens, kommunfullmäktiges och nämndernas protokoll på Brändö kommuns hemsida, där vi inte kunde finna att läsa något om en ev nedläggning av Lappo skolan.
Vi visste innan vi tog beslutet att flytta, att antalet elever i Lappo skolan pendlat upp och ned genom åren, och vi förstod det så, att så länge det varit minst 4 elever så har skolan fått vara kvar. Vi visste också att kokerskan närmar sig pensionsåldern i och med att maken själv haft samma kokerska då han gick i skolan och vi visste att läraren inte hade så långt till pension, men det vi också vi sste var att en f d Lappobo som idag är utbildad lärare, bara väntat på en ledig lärartjänst för att kunna återflytta med sina 2 barn till Lappo.
Det var ingenting som såg omöjligt ut, i våra ögon, så vi valde att sälja huset i Jomala och investera i ett nytt hus för att bosätta oss i Brändö. En kommun, vi ville flytta till, för att stanna.

Att folk går i pension är en naturlig process i livet och man skall inte se det som något negativt, utan se det hellre så att vi nu kan få hit en ny kokerska som också kan medföra nya elever till skolan och sist men inte minst nya invånare till kommunen. För är det inte just det kommunen vill? Att få inflyttning?
Det kommunen nu bör göra när de vet att kokerskans tjänst blir ledig inom snar framtid, är att annonsera ut tjänsten, i god tid.

Vill också korrigera att antalet elever till Lappo skolan blir 5 st till hösten 2009, då min syster med en 10 årig son flyttar till Lappo till sommaren. Detta medför då att elevantalet blir oförändrat.
För många inflyttande familjer är just småskolor idealet jämfört med tex grannlandet, Sverige där klasserna är stora och barnen far illa.
På Lappo skolan märks alla barn. Ingen faller i skymundan. Vi ska vara stolta för en sån fin skola, som Lappo skolan och att den är Finlands minsta skola likaså. Som ni alla känner till så har elevantalet i Lappo skolan gått upp och ned under alla år och kommer säkert att göra det i framtiden också.
Men det betyder inte att elevantalet behöver sjunka, det kan flytta in nya familjer vilken dag som helst. Se bara på vår familj, hur många trodde att det skulle flytta en 3 barnsfamilj till Asterholma för bara ett år sedan?! Och det kan komma flera.

Att barnen är vår framtid, det vet vi alla. Kommunen måste arbeta för att kommunens barn och ungdomar trivs och månas om i kommunen och inte tvärtom. Det är barnen, som kommer att ta hand om oss den dagen vi är gamla. Och som en liten kommun behövs de unga i kommunen för att det skall fungera.
Om vi för en politik som enbart gynnar äldre i kommunen, så ser framtiden dyster ut för Brändö. Besparingar skall inte göras på barnen!
Salme och Sven Sjöblom
Asterholma