DELA

Valtider stundar …

Med mindre än tre månader till lagtings- och kommunalvalet i höst, börjar förhoppningsfulla kandidater att så smått fylla debattsidorna i tidningarna.

Vi äldre är aldrig så populära som i valtider! Vår röst är guld värd inför valet, för att genast hamna under minus-strecket dagen efter valet. För sedan händer ingenting positivt förrän nästa val stundar om fyra år. Då är vi populära igen!

Och det är ju självklart, att om inget görs för vårt vidkommande, så kvarstår problemen, år efter år! Och man lyfter problemet vart fjärde år med att vi lever för länge och kostar för mycket, men nu skall det minsann bli andra bullar av… Vi skall bli friskare och klara oss själva tills vi fyller 100 år!

Att vi betalar högre skatt än arbetstagare gör, är det ingen som påtalar. Bara problemet att vi behöver plats på vårdhem. Men att hitflyttade svenska pensionärer belastar vår åldringsvård och sjukvård samtidigt som de lyfter sin pension i Sverige, och även betalar sin skatt där, är det inget som lyfts som ett problem i vårt samhälle.

Det är nog inte så att det är vi ålänningar som blir äldre och äldre. Det är alla de inflyttade pensionärerna som gör att ålderskurvan stiger. Skulle vara intressant om ÅSUB gjorde en utredning om hur många av pensionärerna på Åland som betalar skatt här, och hur många som är inflyttade från annan ort.

Självklart skall man få bosätta sig var man vill, men man skall också vara beredd att delta i samhällets ökade kostnader för åldringsvården, var man än är bosatt.

I dagens läge får man finna sig i att vara anställd närståendevårdare 24/7 åt dementa anhöriga, trots att man är över 80 år! Här har hugade spekulanter till en lagtingsplats något att bita i! Är det inte på tiden att lagen ändras, så att man inte skall arbeta längre när man fyllt 80 år?

RUNA LISA JANSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp