DELA

Välfärd och personangrepp

Åsiktsfrihet skall respekteras, men då vill vi också komma med en åsikt. Vi anser att välfärden inte kan garanteras av ren frivillighet. Människan är bekväm i sin natur (åtminstone vi båda är det!) och vi betalar hellre skatt och strävar med det att nå de grundläggande tryggheterna som behövs för alla.
Att en politiker endast vill använda andras pengar köper vi inte heller – för viss betalar även en politiker skatt och bidrar med det? Men all frivillig hjälp behövs nog, så om doktorand Gustafsson ha viljan att idka välgörenhet så det finns en oändlig mängd behövande, det är närmare en svårighet att välja.
För övrigt behövs det inte bara pengar i det frivilliga arbetet, tid är ett av det viktigaste vi kan ge – och det svåraste.

Personangreppen är ett politiskt spel som blossar alltid upp runt valtider. Ingen är perfekt och det går att smutskasta vem som helst i dessa tider av mobilkameror och Youtube. Det är kulturellt bundet vad som kan påverka en politikers karriär.
I Norden är det ofta små detaljer eller pengar, så som Sahlins Tobleroneaffär. Om man däremot skiljer sig, gifter sig eller är otrogen tycker folk för det mesta inte verkar så negativt – däremot skall man noga akta sig för dylikt i USA, till exempel Clinton & Lewinsky-fallet, som i media döptes bland annat till Zippergate%u2026Vi hoppas att den politiska debatten kunde hållas på en mänsklig nivå. Alla vill vi arbeta för att utveckla Åland, men vägarna dit är olika.

Arbetet att vara politiker är att följa LFF-metoden.
Man skall Lyssna, på dem som röstat och dem som inte gjort det, på dem som klagar och dem som berömmer, på dem som har nya idéer och dem som har gamla idéer, på dem som vet och dem som tror sig veta.
Sedan skall man Förstå – vad som sagts, borde göras och hur det skall göras.
Och slutligen skall man Försöka – att få det att fungera.
Det sistnämnda nås endast med hjälp av samarbete. Inget parti är så stort att det kan göra allt själv – och det hoppas vi kommer aldrig att ske heller. Åland behöver olika synvinklar precis som vilken som helst demokrati. Vi vill önska alla politiska partier lycka till i höstens val och hoppas på en intressant kamp på väljarnas röster.
Rolf och Sanna Söderlund (s), från gräsrötterna