DELA

”Valet blir en ideologisk kraftmätning”

Ett politiskt mastodontjippo full med utspel från höger och vänster. Så kan Almedalsveckan i Visby 2010 sammanfattas.
Det var mycket intressant att följa PR-livet i Sverige under upptakten till valrörelsen. Under veckan duggade utspelen tätt och det är ett historiskt val i vårt västra grannland när vi för första gången har två block, två allianser som ställs mot varandra.
Av naturliga orsaker följde jag mest de rödgrönas insatser.
Mona Sahlin (S), som själv är övertygad om att hon blir Sveriges första kvinnliga statsminister, gjorde enligt min mening en mycket stark insats i sitt tal under torsdagskvällen. Hon behövde vara på hugget; dels hade moderatledaren Fredrik Reinfeldt fått väldigt goda vitsord efter att han inledde veckan, dels ligger de rödgröna något efter i de senaste opinionsmätningarna. Sahlin lockade flest åhörare under veckan, 4.300 personer enligt Gotlands kommuns uppskattningar. Totalt beräknas 19.000 ha rest till Gotland för att delta i politikveckan.

Enligt många bedömare var dock tisdagseftermiddagens rödgröna överenskommelse om skolpolitiken den viktigaste pusselbiten. Jag var där precis efter en mycket välbesökt presskonferens och kunde konstatera att Socialdemokraterna därmed tog udden av folkpartiledaren Jan Björklunds tal senare samma dag.
Utspelen och försöken att stjäla uppmärksamhet av varandra på varandras dagar under Almedalen var ett intressant skådespel. Den borgerliga alliansen svarade förstås med samma mynt och kallade till regeringssammanträde under socialdemokraternas dag, torsdagen.

Under mina dagar i Visby hann jag delta i ett antal seminarier, varav flera handlade om den mycket höga ungdomsarbetslösheten i Sverige. Det finns säkert flera skäl till varför den är bland de högsta i Europa, närmare 25 procent, men från rödgrönt håll anser man att regeringens arbetsmarknadsåtgärder är för få och för mycket inriktade på coachning och för lite på vidareutbildning och praktik.
Socialdemokraterna anser också att det är skrämmande med det ökade socialbidragsberoendet som de allt fler utförsäkrade hamnar i och vill därför förbättra socialförsäkringen.

Valrörelsen 2010 blir en ideologisk kamp. Från rödgrön sida gäller det att mobilisera väljarna, få fram den gröna tillväxtpolitiken allt tydligare och att visa upp enighet i sitt nya trepartisamarbete. Det gäller att få agendan att handla om de rödgrönas hjärtefrågor helt enkelt. Då kan vi förhoppningsvis få uppleva ett regeringsskifte i Sverige, något som jag hoppas får en psykologisk betydelse i valen på Åland och i Finland nästa år.
Ålands socialdemokraters Mats Granesäter kommer att göra ”praktik” i Sverige under valrörelsen och förstås finns vår ordförande Camilla Gunell med under den svenska valvakan. Då träffas också de nordiska socialdemokratiska partisekreterarna i Stockholm, alltså deltar undertecknad i detta möte 19 september.

Anders Hallbäck
Partisekreterare
Ålands socialdemokrater