DELA

Vakna Mariehamn, du fyller 150 år

Naturen i Mariehamn klär sig just nu i sin vackraste skrud. I år känns det som en hyllning till den jubilerande staden. Just i år förväntas också staden bjuda till lite extra för att måna om sina skönhetsvärden. Men oftare än vanligt möts vi istället av fulhet och nonchalans. Här några axplock.
I själva Esplanaden invid kyrkan har ett byggföretag upprättat byggnadskontor och även lagerplats för allehanda betongelement . Det senare utan tillstånd men uppenbart med stadens gillande. Tekniska Verken har tydligen delegerat trafikregleringen på Östra Esplanadgatan till byggföretaget som för det mesta stänger gatan för lagerhållning. Företagets logistik är inte briljant precis. Apoteksgårdens bygge är minst lika stort men har inte stört biltrafiken på Norragatan.
Nedanför Ålands lyceum i västra ändan av Nygatan har ett byggföretag i flera år använt invånarnas parkmark för lagring av byggmaterial och får göra det fortfarande fast bygget är färdigt.

I Tekniska Verkens smak är lämpligaste platsen för snöavstjälpning Invid Österleden, stadens paradgata. När snöbergen nu smälter ihop lämnar de all värdens skit och stank efter sig. Det är inte mycket bättre än på 50-talet då soporna tömdes här.
I vår enastående lindesplanad finns ett antal skyltar, som informerar om stadens stolta sjöfartstraditioner. Snart är texten oläslig. Ingen har bemödat sig att putsa dem sedan de sattes upp för kanske tio år sedan. Stadens flotta busskurer med genomskinligt tak har behandlats på samma sätt – ingen rengöring och taken blir smutsigare för varje år.

I Johannebo invid gamla Godbyvägen har en allébjörk knuffats sned under vintern och stått och lutat kraftigt i månader. Mariehamns enda offentliga information om jubileet står i Stadshusparken invid springbrunnen. Det är en triangelformad reklampelare. Men inte ens den står rak. Till synes små saker men de skvallrar om likgiltighet.
Runt om i världen är intresset för trädgårdar och parker stort. Också i Mariehamn gör privata mycket för stadsbildens förskönande men vad gör staden? Den nya Miramarparken är så monumentalt steril att t.o.m. stadens egna jubileumsfestligheter i augusti bojkottar den.

Vårstädningen i Tullarns Äng har man inte hunnit med och resterna av ett risigt fårstängsel skräpar sedan 2010.
Är det något fel med Tekniska Verkens organisation? I dag har stadsträdgårdsmästaren många förmän och har tydligen svårt att hävda sig. Stadens skönhetsvärden är ingen teknisk angelägenhet. Är det därför vi har fantasilösa och tråkiga rondeller. Res ut och se hur andra städer gör.
Tekniska nämnden har annars heller inte utmärkts sig under jubileumsåret: vill sälja Ruskens, Övernässtugan och Doktorsvillan med parkområde.
Vi fyller år. Vakna!
Folke Wickström
Jerker Örjans