DELA

Våga stå upp för allas lika värde

Ålänningar . Jag måste ge uttryck för hur jag känner som född ålänning då jag ser och läser om hur främlingsfientligheten på ön slagit ned sina pålar även där lika som på många håll även här i Sverige.

Det är beklämmande att se hur man vidimerar egen existens i att man inte ska ta in människor som söker hjälp från krig och elände med motiveringen att de kostar för mycket. Hyckleriet tar sig i än mer i uttryck då man därefter ringer i kyrkklockorna på Åland för att som en präst uttryckte sig med citat: ”Vi måste visa vår solidaritet”.

På Åland borde man gå man ur huset och säga ifrån. Jag känner ändå en viss tillfredsställelse då jag kunde läsa att man över partigränserna inom det politiska Åland givit uttryck för att man även på Åland måste ta emot de som söker trygghet från det krig som härjar i Mellanöstern.

Själv är jag politiker inom socialdemokratin i Sverige där jag finns i Strängnäs kommun sedan 25 år tillbaka i tiden. Vi har med en befolkning på 31 000 individer tagit emot nästan 50 flyktingar. Åland som i motsvarighet till folkmängden där ekonomin är mer tillfredsställande än hos oss har man inte tagit emot en enda. Skamligt är det att se hur illa man beter sig. Att Åland lever på att omvärlden levererar välfärden till ön tillsammans med den taxfreebubbla man förvisso lever i borde göra att man tänker till och inser att man själva är mycket beroende av andra. Utan turister och vad färjenäringen ger skulle Åland vara en fattig ö. Det är beklämmande att se hur debatten går på Åland. Jag skäms över att blivit född på en ö som återigen visar en humanism som är så låg den bara kan bli. Min uppväxt på ön var den sämsta tänkbara med kränkningar och nedvärderande ord om mig som individ och människa. I dag känner jag samma fenomen genomsyra debatten om hur främlingsfientligheten på ön ger sig i uttryck på samma sätt man gav mig som barn då jag sökte hjälp och stöd som barn.

Ålänningar. Börja visa att ni är humanister och att ni vågar stå upp för allas lika värde. Idag visar ni en skam där ni sitter i en trygghet som inte bygger på egen kraft som ni tycks tro. Egoismen fäller alltid den egensinnige. Åland är beroende av omvärlden och får mycket därifrån. Det är dags för er att börja betala tillbaka en del av vad ni får. Om inte lär ni säkerligen förr eller senare erfara detta om taxfreebubblan spricker. Verkligheten är att ni är beroende av omvärlden för att hålla den välfärd ni idag har och som ni är beroende av men som ni inte vill betala tillbaka på några villkor mer än att ni får äta kakan och ändå ha den kvar.

Krister Lumme

Mariefred