DELA

Vad hände efter Åsubs NPF-utredning?

Två år sedan (29.3.2022) kom Ålands statistik och utredningsbyrås (Åsub) utredning om ”Barn, elever och studerande med neuropsykiatriska funktionsvariationer”. Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) lovade att arbetet skulle fortsätta utifrån denna rapport. NPF-Åland (dåvarande Autismsspektrumföreningen) blev lovade plats i en arbetsgrupp för vidare diskussion. Frågan skulle prioriteras.

Vad hände sedan? Från föreningens sida har det tryckts på och frågats efter framsteg men svaren har uteblivit. Undertecknad samt Henrik Löthman blev inbjudna till finans- och näringsutskottet för att diskutera frågan om resurscentrum och resursskola. NPF-Åland blev även inbjuden att diskutera med projektet ”Barn och ungas hälsa och välmående”. Däremellan och efter det har det varit tyst.

I årets budget finns inte en cent tilldelat NPF frågor och resurscentret verkar ha lagts på hyllan att samla damm.

Många fina uttryck som att hela Åland skall blomstra, möjligheter för alla och så vidare svängs det med en hel del. Men tyvärr är sanningen helt annan för de barn och unga som behöver stöd. Problematisk skolfrånvaro ökar, likaså anmälningar mot skolor, utanförskap och ensamhet bland dessa unga kommer att kosta samhället stora summor i framtiden.

Men frågan är ju nog varför politikerna ens skall bry sig. De behöver bara se fyra år framåt i tiden. Vi har många i dagens lagting som gick till val med frågor om barn och ungas psykiska hälsa men under detta halvår har det ännu inte hörts något. Kanske det jobbas på i det tysta, vad vet jag, men utåt hörs det ändå inget. Tredje sektorn som skulle kunna vara en enorm resurs får nu neddragna bidrag för att den sköter lagstadgade områden, inte bara inom NPF området utan även inom andra funktionsnedsättningar eller aktiviteter. Men om myndigheterna inte sköter de lagstadgade uppgifterna så behöver ju nån annan sköta det för det vet vi ju att även ÅHS kommer att behöva spara.

På fredag 15 mars firas internationella NPF-dagen och jag måste säga med sorg i hjärtat att inte mycket förändrats på de 10 senaste åren inom detta område på Åland.

Många utmaningar återstår för att våra barn och unga skall få framtidshopp: en skola och arbete med stöd, där de verkligen kan känna sig värdefulla och nödvändiga.

Var skall våra unga hitta sommarjobb, i alla fall lite – nån dag i veckan, var skall de få stöd så de får ett yrke om de överhuvudtaget kommer ut grundskolan.

Vi föräldrar vill ge våra barn det bästa de har möjlighet och kapacitet till men vi har inte ork att jobba i den motvind det finns just från alla håll och kanter. Det mesta står till turen, Föräldrar är utbrända och alla skall själva ta reda på all information. NPF-Åland försöker så gått det går men det är en helt ideell förening. I årets PAF-bidrag kom det 7000 euro till en verksamhetsledare. Det räcker till 3 timmar i veckan. Vad kan man göra med så få timmar.

Så en utmaning till landskapet och arbetsgivare: Ta nu tag i detta och se att våra ungdomar i behov av stöd även de får en meningsfull framtid och får blomstra.

SONJA WINÉ

VICE ORDFÖRANDE NPF-ÅLAND